Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok fokozatosan megszünteti az izzólámpákat

2022. április 29., péntek 07:57

Ez a lépés 30 év alatt 222 millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást, és évi 3 millió dollár megtakarítást jelentene a közüzemi számlákon.

Ezen a héten az amerikai Energiaügyi Minisztérium új, 2023-tól életbe lépő szabályt jelentett be az izzólámpákra vonatkozóan, olvasható a Smithonianmag-ban. A rendelet szerint az izzók legalább 45 lumen/watt hatásfokkal kell hogy rendelkezzenek – ez azt mutatja, hogy mennyi fényt állítanak elő egy egységnyi elektromossághoz. Egy átlagos izzólámpa wattonként 15 lumen fényt bocsát ki. A LED-világítás hatékonysága akár 150 lumen/watt is lehet.

A szabályok az energiahatékonysági követelményeket több izzótípusra is kiterjesztik. A lépésnek 222 millió tonnával kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást, de nem csak emiatt érné meg: a jó minőségű LED-es termékek 30 000-50 000 órát is bírnak, míg egy izzólámpa csak körülbelül 1000 órát üzemel.

Az izzók energiahatékonysági szabványainak emelésével évente 3 milliárd dollárt teszünk vissza az amerikai fogyasztók zsebébe, és jelentősen csökkentjük a hazai szén-dioxid-kibocsátást

– mondja Jennifer M. Granholm, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere a nyilatkozatban.

A világítástechnikai ipar már rengeteg energiahatékony terméket kínál, az új intézkedés pedig tovább gyorsítja a pozitív folyamatokat, hogy a legjobb termékeket szállítsák a fogyasztóknak, és egy zöldebb, és minden szempontból fényesebb jövőt építsenek.

A Kongresszus és a korábbi elnöki adminisztráció évekig szorgalmazta a kevésbé hatékony villanykörték betiltását, de 2019-ben a Trump-kormány lelassította a fokozatos kivonást, mondván, hogy nem éri meg.

A LED-es világítás az elmúlt öt évben igazán elterjedt az Egyesült Államokban: 2020-ban a háztartások közel felében az egész beltéri világításhoz LED-es lámpákat használtak, míg 2015-ben ez az arány mindössze 4 százalék volt.

A környezetvédő csoportok dicsérik a lépést, mert az izzólámpák energiát pazarolnak, és károsítják a környezetet.

A LED-ek annyira olcsók lettek, hogy nincs jó okuk a gyártóknak arra, hogy továbbra is olyan 19. századi technológiát áruljanak, ami nem elég jó az elektromos energia fénnyé alakításában

– mondta Steven Nadel, az Amerikai Energiahatékony Gazdasági Tanács ügyvezető igazgatója, és még hozzátette, hogy az új rendelet nagy győzelem a fogyasztók és az éghajlat szempontjából.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok