Index Vakbarát Hírportál

Miért nem szabad vizeletet inni?

2022. április 30., szombat 06:04 | aznap frissítve

Egy 34 éves brit vegán férfi minden nap megissza a saját, állott vizeletét, mert azt gondolja, annak öregedésgátló hatása van. Most az orvosok egy ennél is undorítóbb trendre figyelmeztetnek: idegenek vizeletének fogyasztására.

Online fétisoldalakon már 8 fontért (3600 forint) is lehet vizeletes palackokat vásárolni, az eladók pedig arra biztatják a vásárlókat, hogy igyák meg, vagy „készítsenek belőle teát”.

Zakariya Waqar-Uddin nyugat-londoni háziorvos a Daily Mailnek elmondta, hogy a vizelet nem nyújt semmilyen hasznot, ezért távozik a szervezetből. Szerinte mások vizeletének ivásával az emberek annak a kockázatnak teszik magukat, hogy elkapják mások fertőzéseit.

A fétispiac egyre bizarrabbá válik, és mindenféleképpen emelni próbálja a tétet.

Meglepő módon attól tart, hogy a megélhetési válság miatt egyre több ember árusítani kezdi a vizeletmintáját az interneten. Waqar-Uddin szerint az emelkedő energia-, élelmiszer- és üzemanyagszámlák arra kényszerítik az embereket, hogy a megszokottól eltérően gondolkodjanak.

Harry Matadeen furcsa vallomása, miszerint hónapos vizeletet iszik, nemzetközi hír lett. A magát „nyitott gondolkodásúnak” nevező Matadeen elmondta, hogy 2016-ban kezdte el ezt a bizarr szokást, mert „kétségbeesetten próbálta meggyógyítani” mentális egészségügyi problémáit.

Elmondása szerint a vizeletétől, amelyből naponta 200 millilitert iszik, „újfajta békét, nyugalmat és elszántságot” érzett, és szinte azonnal meggyógyult.

Azt állította, hogy ez az „örök fiatalság titka”.

A vizeletterápiát régen is használták. Történelmi dokumentumok szerint az aztékok sebeket fertőtlenítettek vele, míg feltételezett előnyeit az indiai és kínai irodalom is említi.

Az „urofágia”  – a furcsa gyakorlat leírására használt kifejezés – rajongói közé tartozik Madonna is.

1945-ben John W. Armstrong, egy brit természetgyógyász könyvet adott ki, amelyben azt állította, hogy a vizelet fogyasztásával minden fontosabb betegséget meg lehet gyógyítani.

Erre azonban nincs tudományos bizonyíték.

Az orvosok elismerik, hogy a vizelet ivása kis mennyiségben általában ártalmatlan, és élet-halál helyzetekben jobb lehet, mint a semmi, azonban a saját vizelet fogyasztása hányingert, hányást, hasmenést okozhat, és elektrolitegyensúly-zavart idézhet elő, ami felgyorsítja a kiszáradást.

Waqar-Uddin elmondta:

A saját vizelet megivása csak kiteszi a szervezetet a már meglévő betegségeknek vagy fertőzésnek.

Mások vizeletének ivása pedig ő fertőzéseiknek teszi ki az embert. A másik ember vizeletében lévő baktériumok gyomor-bélrendszeri problémákat, például szalmonellát és shigella baktériumot terjeszthetnek.

A vizeletivás megterheli a vesét, amely megtisztítja a vért a méreganyagoktól, és a salakanyagokat – például káliumot és nitrogént – vizeletté alakítja át. Ez azt eredményezi, hogy a veséknek keményen kell dolgozniuk, hogy újra kiszűrjék a hulladékot. Az anyagcseretermékek pedig nem véletlenül hulladékok.

Rovatok