Index Vakbarát Hírportál

Gyógyegér, a gerincvelő doktora

2022. május 7., szombat 20:36

Kevés emlős képes regenerálni a sérült gerincvelőt és súlyos sebeket gyógyítani hegesedés nélkül, de egy kis afrikai rágcsálónak sikerült.

Az elmúlt években a tudósok felfedezték, hogy a Kenyában, Szomáliában és Tanzániában lakó afrikai tüskés egér le tudja győzni a bőrét, szívét, veséjét és gerincvelőjét pusztító sérüléseket – olvashatjuk a BBC-n.

Az afrikai tüskés egérhez hasonlóan gyógyító képességű állat még az axolotl, bizonyos laposférgek, a szalamandra, a gyík, a zebrahal, az aligátorok. De ezeknek az állatoknak egyike sem áll olyan közeli genetikai rokonságban az emberrel, mint az afrikai tüskés egér.

A kis egér biológiai titka

Az afrikai tüskés egér a 2010-es évek elején irányította magára a figyelmet, mikor több tudományos folyóiratban is publikáltak csodás képességeiről. Ezután Ashley Seifert, a Floridai Egyetem kutatója kezdett kísérletezni az állatokkal: fülükön lyukat ejtett, és nagy meglepetésére a vágások hihetetlen gyorsan begyógyultak, ráadásul az új hegszövet szőrtüszőkkel, testzsírral és porccal egészült ki.

Seifert és munkatársai azt is megállapították, hogy az afrikai tüskés egerek bőre abnormálisan gyenge, a házi egér bőrénél 20-szor gyengébb. A tudósok szerint a vékony bőr kialakulásáért az evolúció a felelős:

ha képesek megszabadulni a bőrüktől, akkor a ragadozók nem tudják elkapni őket.

Az egér gerincvelője is csodás képességekről tett tanúbizonyságot: kísérletek során átvágták, de rövid mozgásképtelenség után majdnem minden tüskés egér képes volt helyreállítani a sérülést. Az axon, az idegsejt leghosszabb nyúlványa szédítő gyorsasággal regenerálódott.

Egy 2021-es kutatásból az derült ki, hogy a kis rágcsálók szívinfarktus után is képesek helyreállítani szívszöveteik egy részét. A holland Hubrecht Fejlődésbiológiai és Őssejtkutató Intézet munkatársai műtéti eljárással mesterséges elzáródásokat hoztak létre az egér artériáiban, az állat pedig helyre tudta állítani a szívműködését. Valószínűleg az egerek immunrendszere képes mérsékelni a gyulladást egy súlyos sérülés után, ami segíthet a szövetek újranövekedésében.

Hogy ezt pontosan mi teszi lehetővé, az továbbra sem világos, bár a makrofágok (baktériumelnyelő és immunválasz-serkentő fehérvérsejtek) szerepet játszhatnak. Ezek lehetnek a fő irányítói a gyulladás felfutásának, majd leállításának.

Gyógyító állatok

A vizsgálatok alapján a retinoidok (A-vitamin-származékok családja) segítenek bizonyos állatoknak az öngyógyításban, szabályozzák a hámsejtek növekedését.

A tengeri uborka a retinsavnak köszönhetően képes regenerálni a beleit, a medúza nagy és összetett testrészek helyreállításához ért, a zebrahal visszanöveszti az uszonyait, lárvái pedig a gerincvelőt regenerálják.

Noha az afrikai tüskés egerek által inspirált forradalmi gyógyszerek, terápiák (a kísérleteket fájdalomcsillapítóval és sejtkivonással végzik) felé vezető út még hosszú lehet, a kis egér csodás képességei valószínűleg meg fogják változtatni a modern orvoslást.  

(Borítókép: Afrikai tüskés egér. Fotó: Shutterstock)

Rovatok