Index Vakbarát Hírportál

Felismerjük, ha rákos a kutyánk?

2022. május 11., szerda 06:19

Egy új módszerrel kimutatható a kutyák daganatos megbetegedése.

A rák a kutyák (főleg az idősek) között is vezető haláloknak számít. A 10 éves, vagy még öregebb ebek fele rákban pusztul el, ami megtámadhatja a fehérvérsejteket, az ereket, a csontokat, a belső szerveket. A rutinvizsgálatok során gyakran nem is derül ki, hogy a tünetmentes kutya rákos. Ha mégis felmerül a daganat gyanúja, a sebészeti vizsgálatok invazívak, drágák és veszélyesek lehetnek.

Segít a DNS

Az állatorvosok statisztikái szerint a kutyák között leggyakrabban előforduló daganatok a melanoma, ami nyirokcsomó-megduzzadással jár és műteni szokták; csontrák; a röntgennel észlelhető tüdőrák; a mastocitoma, avagy hízósejtdaganat (a bőrrák egy fajtája); a limfóma, amit kemoterápiával szoktak kezelni. Jellemző még a nősténykutyáknál elforduló emlőrák és a súlyos hemangiosarcoma (vérerek daganata), ami nehezen és csak későn diagnosztizálható.

Mivel négylábú kedvenceinknél is nehéz észrevenni a daganatokat, a PetDx amerikai vállalat elhatározta, hogy kifejleszti a folyékony biopsziát (testnedvekkel mutatja ki a rákot) kutyák számára, amelyet OncoK9-nek neveztek el. A kutatók 2019-ben másfél év alatt 1100 kutyától vettek vért, majd a PetDx laboratóriuma megvizsgálta a mintákat egy házon belüli genomiális elemzéssel, amely mutációkat és a rák egyéb biomarkereit kereste a DNS-ben. 

Ezek a típusú vérszűrések biztonságosabbak és olcsóbbak, mint a műtétek, jól alkalmazhatók, különösen a lépben vagy a májban nehezen elérhető daganatok esetében. 

A rák növelheti a cfDNS (cell-free, szabad, sejteken kívüli DNS)-szintet. Ezek a cfDNS-ek a szervezet saját sejtjeiből programozott sejthalállal kerülhetnek a plazmába, és különböző betegségek esetén emelkedik a számuk.

A módszer

kutyáknak nincs annyi kezelési lehetőségük, mint az embereknek. A vérvizsgálatokat pedig még mindig meg kell erősíteni képalkotással és biopsziával. Az OncoK9 teszt során megvizsgálják a genetikai anyagot, majd egy algoritmus megkeresi az emberi és kutyarákokkal korábban összefüggésbe hozott változásokat, mutációkat, kromoszómák extra vagy hiányzó szegmenseit. Az algoritmus a rákos kutyáknál képes észlelni ezeket a genetikai mutatókat.

A teszt kidolgozása során az algoritmus az összes eset körülbelül 55 százalékánál azonosította a rákot, de a három legagresszívebb tumor esetében az OncoK9 az esetek 85 százalékában helyes választ adott. Az összes áttétes rák esetében ez az arány 80 százalék felett volt. 

A PetDx tesztje még nem tökéletes, egyelőre elsikkad a kisebb rákok felett: az 5 centiméternél kisebb helyi elváltozásoknak csak 20 százalékát észlelte. A vállalat tovább fejleszti a módszert, addig csak az idős, veszélyeztetett kutyáknak ajánlják, vagy diagnosztikai segítségként, amikor az állatorvosok már gyanakodnak a daganatra.

(wired)

(Borítókép: Egy kutya egy állatorvosi rendelőben 2022. április 23-án Indonéziában.  Dasril Roszand i/ Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok