Index Vakbarát Hírportál

Fény derült a Tejútrendszer fekete lyukára, itt az első kép

2022. május 12., csütörtök 17:34

Csillagászok bemutatták az első homályos felvételt a Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyukról.

A tudósok úgy vélik, szinte minden galaxisnak, így a Tejútrendszernek is gigászi fekete lyukak vannak a közepén, ahonnan se fény, se anyag nem tud kiszökni, ezért szélsőségesen nehéz képet készíteni róluk. A fényt a gravitáció kaotikusan elhajlítja és megcsavarja, ahogy az erősen felhevült gázzal és porral együtt magába szippantja a mélység.

A bemutatott színezett képet az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma készítette, amely a világ nyolc összehangolt rádiótávcsöveinek együttese. Egyidejűleg hat konferencián mutatták be Washingtonban és világszerte.

Sötét, mint a halál

A kép egy rádióhullámot sugárzó fánkot ábrázolt, amely egy üres teret keretez, amely olyan sötét és néma, mint maga a halál – írja a New York Times.

Korábbi kutatások során azt találták, hogy a galaxisunk közepén lévő fekete lyuk túlságosan mozgékony ahhoz, hogy jó képet lehessen róla készíteni. Az új kép kapcsolódik a fekete lyukról készült első képhez, amelyet 2019-ben készített ugyanaz a csapat egy 53 millió fényévre lévő galaxisról. A Tejútrendszer fekete lyuka sokkal közelebb, mintegy 27 ezer fényévre található.

Az új kép új részleteket mutat asztrofizikai jelenségekről és gravitációs furcsaságokról, amelyek békésnek tűnő csillagfényes égboltunk középpontjában uralkodnak.

Feryal Özel asztrofizikus, az Arizonai Egyetem munkatársa

a fekete lyukat galaxisunk közepén lévő szelíd óriásnak nevezte, amikor bejelentette az új felvételt.

A Tejútrendszer fekete lyukának Sagittarius A (asterisk) a neve, a Nyilas és a Skorpió csillagkép határához közel helyezkedik el. Négymilliószor akkora a tömege, mint a Napnak.

Magyar szakértő elmondta, miért fontos a kép

Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza elmondta, hogy ekkora távolságból ez a fekete lyuk a Földről nagyjából ugyanakkorának látszik az égbolton, mint egy fánk a Hold felszínén. Ezért volt szükség az EHT óriási felbontására.

A távoli rádiótávcsövek összekötésével készült felvétel jelentőségét az adja, hogy bepillantást enged ezeknek az objektumoknak a működésébe, abba, hogy mi történik a fekete lyukak közvetlen közelében. Így azokat a fizikai folyamatokat is láthatjuk, amelyekről nem lenne tudomásunk.

Kitért arra is, hogy az előző felvétel és a mostani nagyon hasonlít egymáshoz megjelenésében, azonban a saját galaxisunk középpontjában található képződmény több mint ezerszer kisebb méretű és tömegű a másik fekete lyuknál.

A csillagász magyarázata szerint a több képből álló felvételen valójában nem a fekete lyuk látható, hanem a környezetében lévő forró anyag, ahogy a fekete lyuk gravitációja felénk görbíti a rádió tartományú sugárzást.

Ez tulajdonképpen a fekete lyuk árnyéka

– fogalmazott a csillagász, aki kitért arra is, hogy maga a rádiófelvétel 2017-es megfigyeléseket követően bonyolult matematikai számítások után készült el. A megfigyelések során több órányi adatmennyiséget gyűjtöttek össze a kutatók, hasonlóképp, mint amikor egy fényképezőgéppel rögzítenek hosszú expozíciós idejű felvételt halvány célpontokról.

Magáról a Tejútrendszer közepéről már régebbi mérésekből tudjuk, hogy van ott egy kompakt hatalmas tömegű objektum, de arról eddig vita folyt, hogy az valóban egy fekete lyuk-e. Ez az új tudományos eredmény ezt igazolja

– magyarázta a szakértő (MTI).

Albert Einstein rémálma

Albert Einstein általános relativitáselmélete szerint a fekete lyukak annak az elméletnek a nemkívánatos következményei, amely a gravitációt a tér és az idő anyag és energia általi torzításának tulajdonítja, hasonlóan ahhoz, ahogy a matrac megereszkedik az alvó ember alatt.

Einstein felismerése a kozmosz új felfogásához vezetett, amelyben a téridő megremeghet, elhajolhat, elszakadhat, kitágulhat, kavaroghat és akár örökre eltűnhet egy fekete lyuk torkában, amely olyan erős gravitációval rendelkezik, hogy még a fény sem tud elmenekülni előle.

Einstein helytelenítette ezt az elképzelést, de ma már tudjuk, hogy a világegyetem tele van fekete lyukakkal.

Sokuk olyan halott csillagok maradványai, amelyek önmagukba omlottak, és csak mentek tovább.

Úgy tűnik, hogy szinte minden galaxis középpontjában van egy fekete lyuk, így a miénkben is, amely több milliószor vagy milliárdszor nagyobb tömegű lehet, mint a Nap. A csillagászok még mindig nem értik, hogyan nőttek ilyen nagyra ezek a szupermasszív fekete lyukak. 

Korábban arról is írtunk, milyen hangot ad ki egy fekete lyuk.

(Borítókép: Az Eseményhorizont Teleszkóp nemzetközi konzorciuma [a világ nyolc összehangolt rádiótávcsöveinek együttese] által készített színezett és 2022. május 12-én közreadott felvétel a Tejútrendszer közepén lévő szupernagy tömegű fekete lyukról. Fotó: Eseményhorizont Teleszkóp / MTI / EPA)

Rovatok