Index Vakbarát Hírportál

Mi van a globális szamárbőr-kereskedelem mögött?

2022. május 13., péntek 11:00

Egy új vizsgálat szerint rengeteg szamárbőrt árulnak a közösségi oldalakon.

A Donkey Sanctuary adatai azt mutatják, hogy a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on és más online platformokon is rengeteg szamárbőrt kínálnak eladásra. A jótékonysági szervezet becslései szerint évente mintegy 4,8 millió szamarat ölnek meg a bőréért, és a közösségi média üzemeltetői nem tesznek semmit a szamárbőr-kereskedelem kontrolljáért – írja a Euronews.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) célja, hogy védelmet nyújtson a vadon élő állatfajoknak a globális kereskedelem ellen; sajnos a szamarak háziasított vagy elvadult fajták, ami azt jelenti, hogy nem minősülnek vadon élő állatoknak, és nem tartoznak a CITES-jegyzékbe sem. Védelmet tehát nem kapnak, egyedszámuk viszont bizonyos országokban folyamatosan csökken az internetes kereskedelem miatt.

De mire jó a szamárbőr?

A szamárbőr-kereskedelmet az ejiao nevű, több ezer éves kínai gyógyszer növekvő népszerűsége indukálta. A csodaszernek tartott készítményt a szamár irhájából vonják ki főzéssel, és a kínaiak szerint immunerősítésre, bőrápolásra és élénkítésre egyaránt használható. Az interneten elterjedt globális ejiaokereskedelem miatt gyilkolják a szamarakat szerte a világon. Azon kívül, hogy a csak leölésre tartott szamarakkal szemben ez állatkínzás, a bőrükkel való kereskedelem más problémákat is felvet.

Sötét dolgok a bőr mögött

A szamárbőr-kereskedelem mélyen beágyazódott az online bűnözés világába. Kína elsősorban Afrikából és Dél-Amerikából importálja az állat bőrét, de az afrikai országok kezdik felismerni, hogy túl nagy mértékben csökken a szamárpopuláció, ezért exporttilalmat vezettek be. De ez sem mindig hatásos, hiába a két éve fennálló kenyai törvény, az egyik vállalat tavaly januárban 2000 bőrt adott el egy titkos partnernek. Nő a lopások és a csempészet száma is.

Az Oxfordi Egyetem kutatói feltárták, hogy a bőröket árusítók egyéb, veszélyeztetett fajokból készült termékeket is árulnak. A szamárbőrbűnözés tehát más tiltott állati kereskedelmi tevékenységeket is lefed. A vadon élő állatok kereskedelme és a globális szamárbőr-termékhálózat közötti kapcsolat című tanulmány egyik szerzője, dr. Ewan Macdonald szerint

az interneten működő szamárbőr-kereskedők csaknem 20 százaléka valamilyen egyéb vadállati terméket is árul, például elefántcsontot vagy védett nagymacskák testrészeit.

A szamárbőrt vásárlók így egyéb illegális állatrészek vásárlásával fokozzák a biodiverzitás globális problémát jelentő csökkenését. Macdonald kiemeli, hogy a vadállatok alulszabályozott kereskedelme a vadállomány csökkenésének egyik fő hajtóereje, ez a gerinces fajok mintegy 20 százalékát érinti.

Az internetes kereskedelmi oldalakon talált 382 szamárbőr-kereskedő közül többen drogokat, hamis útleveleket és még emberi testrészeket is kínáltak, ezért hangsúlyozzák a Donkey Sanctuary dolgozói, hogy a szamárbőr-kereskedelem a vadon élő állatok kereskedelmének „trójai falova”. 

(Borítókép:  Paul Faith / AFP)

Rovatok