Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy a koronavírus a fertőzött sejtek felrobbanását okozhatja

2022. május 17., kedd 20:19

A kutatók kimutatták, hogy a Covid–19-vírussal fertőzött sejtek felrobbanhatnak, ami hozzájárulhat a betegség súlyosbodásához.

Az új kutatás azt sugallja, hogy a piroptózis, a sejthalál egy fajtája, szerepet játszik a betegség fokozódásában egyes koronavírusos betegnél. 

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tudósai a Coviddal fertőzött emberek vérmintáit vizsgálták, és megállapították, hogy a monociták – a szervezetben az idegen behatolók ellen védő immunsejtek – mintegy 6 százalékánál a vírusfertőzést követően a gyulladással járó, piroptózisnak nevezett sejthalál egy típusa következett be – írja az Independent.

A makrofágok – az immunsejtek egy másik típusa, amely elnyeli és elpusztítja az idegen sejttörmeléket – kis hányada szintén begyulladt a Sars-CoV-2-fertőzést követően. A két sejttípusról úgy vélik, hogy a vírus aktiválta az úgynevezett inflammaszómákat – nagy molekulákat, amelyek gyulladásos válaszokat indítanak el, a sejtek halálához vezetve.

A súlyos esetek háttere

A kutatások régóta azt sugallják, hogy a súlyos Covid-betegség hátterében a gyulladás áll, amely tüdő- és más szervi károsodáshoz vezet. Korábbi tanulmányok alapján a koronavírusban szenvedő emberek immunrendszere hatékonyan képes aktiválni a szervezetet azáltal, hogy fertőzésellenes fehérjéket, úgynevezett citokineket szabadít fel, amelyek aztán megtámadják az egészséges szöveteket. Ezeket a „citokináradatokat” súlyos betegségekkel hozták összefüggésbe.

A londoni Royal Free Hospital tudósai által a bostoni gyermekkórházzal közösen végzett új kutatás szerint a piroptózis is szerepet játszik a betegség súlyosbodásában.

A gyulladás és a sejthalál egyaránt fontos tényező a súlyos koronavírusos eseteknél, és kutatásunk azt mutatja, hogy gyakran a piroptózis okolható

– mondta Gautam Mehta, a Royal Free Hospital hepatológus szakorvosa.

Mehta szerint a piroptózis útvonala a szervezet „figyelmeztető rendszereként” működik.

Ha bakteriális vagy vírusos részecskéket érzékel a sejtben, a sejt felrobbanásához és a gyulladáskeltő tartalmak felszabadulásához vezet. Ennek az az előnye, hogy a fertőzést megszünteti, azonban ennek következtében súlyos gyulladás alakul ki. A piroptózis a sejthalál tüzes módja.

A fertőzött immunsejtek a gyógyszerfejlesztés célpontját képezhetik, azt a reményt keltve, hogy új kezeléseket lehetne kidolgozni annak megakadályozására, hogy a Coviddal fertőzött személy súlyos állapotba kerüljön.

Mehta szerint ez fontos felfedezés, mivel jelenleg a Covid-kezelések magára a vírusra irányulnak.

Ha a súlyos betegséget okozó folyamatra tudunk koncentrálni, akkor olyan hatékony kezelést fejleszthetünk ki, amely olyan betegeknél is működik, akiknél a vakcinák nem hatásosak.

– mondta Mehta.

Egy másik tanulmány, amelyet még nem bíráltak el, megmutatta, hogy a Sars-CoV-2 hogyan tud bejutni az immunsejtekbe – ez korábban fejtörést okozott a tudósoknak, mivel ezek a sejtek nem sok ACE2-receptort hordoznak, amelyeket a vírus a bejutáshoz használ.

A Yale Egyetem gyógyszerész tudósai megállapították, hogy a vírus egy másik sejtfelszíni fehérjén, az úgynevezett Fcγ receptoron keresztül is képes beosonni az emberi sejtekbe, antitestek segítségével.

(Borítókép:  Ronaldo SCHEMIDT / AFP)

Rovatok