Index Vakbarát Hírportál

A Yale Egyetem díszdoktora lett Karikó Katalin

2022. május 25., szerda 21:02

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében.

A nemzetközi felsőoktatási rangsorok közül több listán is az élbolyba tartozó Yale Egyetem a honlapján Karikó Katalint úgy mutatja be, mint aki az RNS által közvetített mechanizmusokra specializálódott. Társalapítója, valamint 2006 és 2013 között vezérigazgatója volt az RNARx-nek, jelenleg pedig a BioNTech RNA Pharmaceuticals vezető alelnöke.

Munkája a Covid–19 elleni vakcina kifejlesztésének sarokkövét jelenti. Amerikai szabadalmakkal rendelkezik a nem immunogén, nukleoziddal módosított RNS alkalmazásával kapcsolatban, amely technológiát a Pfizer és a Moderna engedélyeztetett a vakcináik fejlesztésére.

Esélyes a Nobel-díjra

A világjárvány elleni küzdelemhez való hozzájárulása őt és munkatársát, Drew Weissmant – aki szintén megkapta a Yale elismerését – esélyessé teszi a Nobel-díjra. A méltatás szerint Karikó Katalin

személyes története a kitartásról és az ellenálló képességről a járvány idején széles körben ismertté vált, ÉS sokakat inspirált.

Az mRNS-alapú vakcina alkalmazása óta Karikó Katalin elismert és keresett személyiség, aki szerepelt a jelentősebb kiadványokban és a TIME 100 listán. A hírességek között még Liam Neeson is köszönetet mondott neki.

A Yale díszdoktori címét idén elnyerő, a szakterületén kiemelkedő teljesítményt elérő személyiségek között zenész, újságíró, diplomata, köztisztviselő, történész, jogász, kutatóorvos, biokémikus, immunológus, szociológus is van.

Karikó Katalin, az SZTE alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora a Yale Egyetem díszoklevelével a hatodik rangos felsőoktatási intézmény tiszteletbeli polgára lett.

(Borítókép: Karikó Katalin 2021. december 17-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok