Index Vakbarát Hírportál

Terjednek a melatoninmérgezések az Egyesült Államokban

2022. június 5., vasárnap 06:25

A melatoninmérgezés 10 éves vizsgálatából kiderült, hogy több mint 4000 gyermek került kórházba. A kutatók felhívják a figyelmet a gyermekeknél a melatonin nevű altatószerrel kapcsolatos mérgezések növekedésére a koronavírus-világjárvány idején.

Tavaly az amerikai központok több mint 52 ezer hívást kaptak olyan gyermekekről, akik aggasztó mennyiségű étrend-kiegészítőt fogyasztottak – ez hatszoros növekedés az egy évtizeddel korábbihoz képest. A legtöbb hívás olyan kisgyerekekről szól, akikhez véletlenül melatonint tartalmazó üvegek kerültek, amelyeket gyerekeknek szánt gumicukor formájában adtak ki.

„A szülők a melatonint egy vitaminnal egyenértékűnek gondolhatják, és az éjjeliszekrényen hagyják” – mondta Karima Lelak, a Michigani Gyermekkórház sürgősségi orvosa, a Centers for Disease Control and Prevention által csütörtökön közzétett tanulmány vezető szerzője.

Valójában ez egy olyan anyag, amely potenciálisan kárt okozhat, és el kellene tenni a gyógyszeres szekrénybe

– mondta a sürgősségi szakorvos.

Mi a melatonin?

A melatonin egy hormon, amely segít szabályozni a szervezet alvási ciklusát, amely vény nélkül kapható altatószerré vált, 2016 és 2020 között az eladások 150 százalékkal nőttek. Az Egyesült Államokban a melatonint étrend-kiegészítőként árulják, és nem szabályozzák mint gyógyszert. Mivel a melatonin nem szabályozott,

az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal nem felügyeli az összetevők tisztaságát vagy az adagolási állítások pontosságát.

Más kutatók azt találták, hogy ami a címkén szerepel, nem feltétlenül egyezik azzal, ami valójában az üvegben van, és egyes országok betiltották a vény nélkül kapható melatonin értékesítését. A szakértők szerint sok ember még a viszonylag nagy dózisú melatonint is elviseli jelentős károsodás nélkül.

Túladagolás esetén nincs ellenszer

Abban az esetben, ha egy gyermek véletlenül melatonint vesz be, a szakértők gyakran kérnek egy megbízható felnőttet, hogy figyelje őket otthon.

A lelassult légzés vagy más aggasztó jelek azonban azt jelenthetik, hogy a gyermeket kórházba kell szállítani. A kutatók a 2012 és 2021 közötti időszakban a mérgezéselhárító központokba érkező jelentéseket vizsgálták, és több mint 260 ezer hívást számoltak össze a túl sok melatonint szedő gyerekekről. Ezek 2012-ben az összes mérgezéselhárítási hívás 0,6 százalékát, 2021-ben pedig körülbelül 5 százalékt tették ki.

A hívások mintegy 83 százalékában a gyerekek nem mutattak tüneteket. Más gyermekek azonban hánytak, megváltozott a légzésük vagy más tüneteket mutattak. A vizsgált tíz év alatt

több mint 4000 gyermeket szállítottak kórházba, ötöt kellett gépre kötni, hogy segítsék a légzésüket, de két 2 évesnél fiatalabb gyerek meghalt.

A legtöbb kórházba került gyermek tinédzser volt, és közülük sokról úgy vélték, hogy öngyilkossági kísérlet volt. A bejelentett melatoninmérgezések száma legalább egy évtizede növekszik, de a legnagyobb növekedés azután következett be, hogy a Covid–19-világjárvány 2020-ban elérte az Egyesült Államokat – írja a Fox News.

2019 és 2020 között a számuk 38 százalékkal ugrott, mivel a bezárások és a virtuális tanulás miatt több gyerek volt egész nap otthon, így a gyerekeknek több lehetőségük volt melatoninhoz jutni. Emellett a világjárvány alvászavaró stresszt és szorongást okozott, ami miatt több családban merülhetett fel a melatonin használata.

Rovatok