Index Vakbarát Hírportál

Majdnem megölte a herceget, a mélyben leltek rá

2022. június 10., péntek 14:33

A Gloucester 1682-ben a norfolki Great Yarmouth partjainál futott zátonyra, és majdnem megölte York hercegét, aki három évvel később II. Jakab néven lépett angol trónra.

Még 2007-ben bukkant a roncsra a Julian és Lincoln Barnwell testvérpár vezette privát búvárcsapat a Norfolk megyei Great Yarmouth város térségében. A nemzetközi vizeken tett felfedezést évekig titokban tartották, hogy megvédjék a leletet, és további évekbe telt, míg 2012-ben, a hajóharang megtalálása után végérvényesen a Gloucester maradványaként azonosították a jó állapotban fennmaradt hajóroncsot.

A szakértők régészeti szenzációnak tartják a felfedezést. Ez a legjelentősebb lelet Nagy-Britanniában VIII. Henrik király Mary Rose nevű, 1545-ben elsüllyedt hadihajójának negyven évvel ezelőtti kiemelése óta.

Az egyetem professzora, Claire Jowitt szerint egy időkapszuláról van szó, amely lehetőséget kínál arra, hogy sokat megtudjunk egy XVII. századi hajó fedélzetén zajló életről. A roncs kiemelését egyelőre nem tervezik, mert mélyen beágyazódott a tengerfenékbe.

A széttört és a homokba belesüppedt hajótörzsön kívül találtak a búvárok

A borosüvegek egyike az első amerikai elnök, George Washington ősei, a Legge család címerét – a csillagos-sávos amerikai zászló elődjét – viseli. 

A Gloucesteren talált tárgyakból jövő tavasszal rendeznek kiállítást a Norwichi Kastélymúzeumban, ahol látható lesz a hajóharang is, amely kulcsfontosságú volt a hajó azonosításához.

Az 1654-ben 54 ágyúval és 280 fős legénységgel vízre bocsátott The Gloucester az egyetlen fennmaradt harmadosztályú cromwelli hadihajó. Több csatában is részt vett, és 1660 után, II. Károly király trónra lépését követően a királyi haditengerészet flottájának része lett – írja a BBC.

A hadihajó a Great Yarmouth partjainál fekvő homokpadok között navigálva futott zátonyra, és egy órán belül elsüllyedt, a legénység tagjai és az utasok közül sokan életüket vesztették, az áldozatok számát 130 és 250 közé becsülik. A későbbi uralkodó, II. Jakab (1685–1688) épp hogy túlélte a szerencsétlenséget. 

Rovatok