Index Vakbarát Hírportál

Heti két adag hal fogyasztása növelheti a bőrrák kockázatát

2022. június 11., szombat 07:13

Egy tanulmány szerint a heti két adag hal fogyasztása összefüggésbe hozható a bőrrák megnövekedett kockázatával. A kutatásban csaknem félmillió 62 év körüli amerikai felnőtt vett részt, akik arról számoltak be, hogy az előző évben milyen gyakran ettek sült halat, nem sült halat és tonhalat, valamint mennyit ettek belőlük.

A National Health Service, az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) a kiegyensúlyozott étrendhez heti két adag halat ajánl, ebből egy adag olajos halat, amely körülbelül 140 gramm. Amerikai kutatók azonban arra figyelmeztettek, hogy a heti két adag hal a bőrrák leghalálosabb formájának, a rosszindulatú melanomának a kockázatát hordozza magában.

A Brown Egyetem tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akik napi 42,8 gramm halat fogyasztottak (kb. 300 g hetente), 22 százalékkal nagyobb volt a rosszindulatú melanoma kockázata, mint azoknál, akik csak 3,2 gramm halat fogyasztottak.

Jobb sütve, mint nyersen

A tanulmány azt is megállapította, hogy azoknál, akik több halat fogyasztottak, 28 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakultak ki kóros sejtek csak a bőr külső rétegében, amit 0. stádiumú melanomának vagy rák előtti daganatnak neveznek. A kutatásban csaknem félmillió 62 év körüli amerikai felnőtt vett részt, akik arról számoltak be, hogy az előző évben milyen gyakran ettek sült halat, nem sült halat és tonhalat, valamint ezekből mennyit ettek. A kutatók ezután a rákregiszterekből nyert adatok alapján kiszámították a 15 év alatt kialakult melanomaesetek gyakoriságát.

Figyelembe vettek más olyan tényezőket is, amelyek befolyásolhatják az eredményeket, mint a testsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint azt, hogy volt-e a családban rákos megbetegedés. Az emberek 1 százalékánál alakult ki rosszindulatú melanoma, míg 0,7 százalékuknál 0. stádiumú melanoma. Míg a sült halak fogyasztása és a bőrrák között nem találtak jelentős összefüggést,

a napi 17,8 g nem sült hal elfogyasztása 18 százalékkal magasabb kockázattal járt a rosszindulatú melanoma kialakulására

és 25 százalékkal magasabb kockázattal a 0. stádiumú melanoma kialakulására, szemben a csak 0,3 gramm fogyasztásával. Azoknál, akik napi 14,2 gramm tonhalat fogyasztottak a 0,3 gramm helyett, szintén 20 százalékkal magasabb kockázatot állapítottak meg. A szerző, Eunyoung Cho elmondta,

feltételezésünk szerint eredményeinket valószínűleg a halakban található szennyező anyagoknak, például a poliklórozott bifenileknek, dioxinoknak, arzénnek és higanynak tulajdoníthatjuk.

Nem a hal az egyetlen rizikófaktor

Michael Jones, a Rákkutató Intézet genetikai és epidemiológiai főmunkatársa azonban elmondta, hogy lehetséges, hogy azok az emberek, akik több nem sült halat vagy tonhalat fogyasztanak, más életmódbeli szokásokkal is rendelkeznek, amelyek növelik a melanoma kockázatát.

A szerzők feltételezik, hogy az összefüggés valószínűleg a halakban található szennyező anyagok miatt áll fenn, de nem mérték e szennyező anyagok szintjét a résztvevőkben.

Heti két adag hal fogyasztásával egy egészséges étrend részeként fontos tápanyagokat, például ómega-3 zsírsavakat is be lehet vinni a szervezetbe, és ez a tanulmány nem szabad, hogy eltántorítsa az embereket attól, hogy a halat az egészséges étrend részeként fogyasszák.

– mondta Michael Jones a Sky News szerint.

Rovatok