Index Vakbarát Hírportál

Kutatók szerint a kormányok nem figyelnek a fogyatékkal élőkre

2022. június 11., szombat 14:00

Kutatók szerint a kormányok nem figyelnek a fogyatékkal élőkre annak ellenére, hogy nagy kockázatnak vannak kitéve az éghajlatváltozás miatt.

Egy kutatásból kiderült, hogy a kormányok világszerte „szisztematikusan figyelmen kívül hagyják” a fogyatékkal élőket, amikor az éghajlati válságról van szó, holott a szélsőséges időjárás hatásai különösen veszélyeztetik őket.

Kevés ország veszi figyelembe a fogyatékkal élők igényeit a rendelkezéseiben, amikor az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra vonatkozó terveket készítik, vagy amikor az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló programjaikat fogalmazzák – derül ki az első átfogó vizsgálatból.

Az éghajlatváltozás legkiszolgáltatottabbjai

Sébastien Jodoin, a kanadai McGill Egyetem professzora a pénteken közzétett, Fogyatékossági szempontok bevonása a nemzeti éghajlatváltozási kötelezettségvállalásokba és politikákba című jelentés társszerzője szerint a fogyatékkal élők igényeit figyelmen kívül hagyják.

Nagyon csalódott voltam az eredményeink miatt. Az országok nem vették figyelembe, hogy a fogyatékkal élőket hogyan lehet bevonni az éghajlatvédelmi tervekbe. Szisztematikusan figyelmen kívül hagyták őket

– mondta a Guardiannek. Megállapítása szerint a fogyatékkal élők az éghajlati hatásoknak leginkább kitett emberek közé tartoznak, részben fogyatékosságuk jellege miatt, valamint az ezzel gyakran együtt járó társadalmi hátrányok miatt.

Azok közé tartoznak, akik társadalmainkban a leginkább a perifériára szorultak. Általában szegényebbek, kevesebb forrással rendelkeznek.

Hurrikánok miatt az épületekbe szorultak

Megjegyezte, hogy a fogyatékossággal élő embereket már most is veszély fenyegeti az éghajlati válság miatt. Amikor például 2005-ben a Katrina hurrikán lecsapott az Egyesült Államokra, sok, kerekesszékkel közlekedő ember rekedt az épületekben, mivel nem volt terv az evakuálásukra, és nem tudták használni a nem erre a célra átalakított járműveket.

Amikor 2012-ben a Sandy hurrikán lecsapott, ugyanezek a problémák megismétlődtek sok kerekesszékes számára. Válaszul a fogyatékkal élők bíróság elé vitték New York város vezetését a mulasztás miatt, és

kikényszerítették a politikusoktól, hogy rendelkezzenek kerekesszékkel megközelíthető nyilvános menedékhelyekről.

A McGill Egyetem kutatói megvizsgálták azokat a részletes éghajlati vállalásokat és politikai döntéseket, az úgynevezett nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokat, amelyeket az országoknak a 2015-ös párizsi megállapodás értelmében be kell nyújtaniuk, és amelyek tartalmazzák a fogyatékkal élők figyelembevételét. Átfésülték az országok alkalmazkodásra vonatkozó hazai terveit az éghajlati válság hatásaira.

Rovatok