Index Vakbarát Hírportál

A Hold talaja ültethető

2022. június 14., kedd 06:12

A Floridai Egyetem tudósai óriási felfedezést tettek az űrkutatás és az emberiség jövője szempontjából. A kutatást a NASA finanszírozta.

A kutatás kritikus fontosságú a NASA hosszú távú céljai szempontjából, mivel a Holdon és a Marson talált erőforrásokat kell felhasználni a jövő űrhajósainak élelmiszerforrásaihoz.

„Ez a növénynövekedés-kutatás annak is kulcsfontosságú példája, hogy a NASA miként dolgozik a mezőgazdasági innovációk feltárásán, amik segíthetnek megérteni, hogy a növények hogyan képesek legyőzni a stresszes körülményeket a Föld élelmiszer-hiányos területein” – mondta Bill Nelson, a NASA munkatársa.

Először azt vizsgálták, hogy a növények növekedhetnek-e a Hold talaján, a regoliton. Most pedig azt kutatják, hogy ez hogyan segítheti az embereket abban, hogy hosszabb ideig tartózkodjanak a Holdon.

A kísérleti alany

Az elültetett növény az Arabidopsis thaliana, a Lúdfű, ami a káposztafélék családjába tartozó virágos növény. A növénybiológiai kutatásokban fontos szerepet játszik kis mérete és könnyű növekedése miatt, általában mintaszervezetként használják. A tudósok már régóta tudják, hogy viselkedik különböző körülmények között és hogy néznek ki a génjei, sőt, az első növény volt, aminek teljes genetikai állományát szekvenálták.

A Lúdfű termesztéséhez a NASA kutatói az Apollo 11, 12 és 17 küldetések során gyűjtött mintákat használták. A növényeket kétféle talajba ültették: regolittartalmúba és vulkáni hamuba. Az összes növény ugyanúgy nézett ki körülbelül a hatodik napig. Ezután azonban változás következett, a regolitba ültetett növények már nem voltak olyan egészségesek, mint a vulkáni hamuban lévő kontrollcsoport egyedei. A regolitnövények lassabban nőttek és satnya volt a levelük, a gyökerük, sőt, bevörösödtek.

20 nap után megvizsgálták a növények RNS-ét és kiderült, hogy a növények olyan stresszreakciókat adtak, amilyeneket zord környezetben szoktak – például ha túl sós vagy magas a talaj nehézfémtartalma.

A NASA kutatói szerint most már egyszerűbb lesz feltárni, hogy a növényeknek mely génekhez kell alkalmazkodniuk a regolitban való növekedéshez, és azt is, hogyan csökkenthetjük a Holdtalaj növényekre nézve rossz természetét.

A növények, bár nem voltak túl egészségesek, de mégis növekedtek. A talajvizsgálatok megnyithatják az utat az űrhajósok előtt, hogy nagy mennyiségben többféle, tápanyagban gazdag növényt termesszenek a Holdon.

(Borítókép: A kísérlet során genetikai elemzésnek vetik alá a termesztett növényt. Fotó: Tyler Jones / UF/IFAS / NASA)

Rovatok