Index Vakbarát Hírportál

Csodát tehetnek Európa egyik legnagyobb madarával, amely a kihalás szélén áll

2022. június 22., szerda 14:25

A keselyű egykor Európa egész területén élt, de az elmúlt kétszáz évben a populációk száma nagyrészt a véletlen mérgezések miatt csökkent.

Még idén azonban a fekete keselyűként is ismert madarak visszatérnek a Rodope-hegység fölé, amely Délkelet-Európán keresztül Bulgária déli határa mentén és Görögország északkeleti részén húzódik.

A visszatelepítés egy olyan újratelepítési projektnek köszönhető, amelynek keretében Spanyolországból már áttelepítettek 17 madarat, akiket most ideiglenesen egy nagy, erre a célra épített voliermadárhálóban tartanak, amíg szabadon nem engedik őket, és remélhetőleg segítik a faj újbóli meghonosítását a régióban. A keselyűk a hegyvidéki ökoszisztémán belül kulcsfajnak számítanak. Táplálkozásuk középpontjában az elhullott kis állatok állnak. Ez a madárfaj gyorsan eltávolítja és újrahasznosítja az elhullott állatok tetemét, ezzel segít megállítani az olyan betegségek terjedését, mint a lépfene és a veszettség.

A hatalmas madarak szárnyfesztávolsága meghaladhatja a három métert, súlyuk pedig a 14 kilogrammot. A Rodope-hegység ideális élőhelyet biztosítana a faj számára, amely korábban részben a vadászat miatt pusztult ki.

Nem nyugszanak a természetvédők

A keselyűk újratelepítésével kitöltenék a madarak történelmi elterjedési területének hiányos részeit, ami azt jelenti, hogy a populációk Ázsiától és a Közel-Kelettől egészen Spanyolországig és Portugáliáig terjednek majd. Az európai keselyűpopuláció két részre szakadt: egy nyugaton elszigetelt populációra és egy, a Balkánon elszigetelt maradványpopulációra – írja az Independent.

A legrosszabb időszakban Spanyolországban kétszáz pár volt. Az összes többi európai populáció kihalt, kivéve egy kis görögországi kolóniát, ahol körülbelül 25-30 pár él. A hetvenes években bekövetkezett történelmi mélypontról a keselyűk az intenzív természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően fokozatos helyreállást értek el. Spanyolországban ma már több mint 2500 pár költ, és ez a populáció lett a forrása a Pireneusokban, a dél-közép-franciaországi Cévennekben és a francia Alpokban történő sikeres visszatelepítéseknek.

Rovatok