Index Vakbarát Hírportál

31 millió amerikai szenved az elhúzódó koronavírus-járvány tüneteitől

2022. június 23., csütörtök 13:48

Mintegy 31 millió munkaképes korú amerikai állampolgár tapasztalhatta már meg vagy szenved épp a koronavírus elhúzódó tüneteitől – számolt be a Brookings Intézet a honlapján.

A hosszúra nyúló koronavírus-járvány olyan krónikus tünetekkel jár, mint a fáradtság, kognitív és légzőszervi problémák, amelyek hosszú ideig fennmaradhatnak, hónapokkal a koronavírus-fertőzés elmúlása után is – olvasható a kedden publikált írásban.

Mint a cikk szerzői írták, az elhúzódó járvány nemcsak a súlyosan megbetegedetteket, hanem a viszonylag enyhe tünetek után felgyógyuló és az általában egészséges amerikaiakat is érintik.

A cikk rámutatott, hogy más egészségügyi eredményekhez hasonlóan a Covid–19 esetében is jelentős etnikai egyenlőtlenségek figyelhetők meg, mivel az alapbetegségek szempontjából fennálló hatalmas különbségek miatt a hosszabb távú esetek az etnikai kisebbségeknél súlyosabbak.

Egyértelmű, hogy az amerikai őslakosok, az afroamerikaiak és a latinok mind magasabb arányban fertőződtek meg koronavírussal, nagyobb arányban szorultak kórházi kezelésre és hunytak el a pandémia miatt – írja az MTI.

Rovatok