Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú nő vette át az MTA doktori címét idén

2022. június 28., kedd 18:37

Nyolcvan kutató, köztük rekordszámú nő vehette át kedden az MTA doktora címet Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott ünnepségen – tájékoztatta az Akadémia az MTI-t.

Az egyik legjelentősebb hazai tudományos címet elnyerők között idén 26 nő volt, vagyis az Akadémia új doktorainak harmada női kutató – számolt be keddi közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az MTA doktora címet az Akadémia annak ítélheti oda, aki az általa művelt tudományterületet eredeti tudományos eredményekkel gyarapította, és kiemelkedő kutatói munkásságot fejt ki.

Közleményükben azt írják: egy-egy pályázó beadott disszertációját rendkívül alaposan, másfél-két év alatt körülbelül száz szakértő minősíti – nemzeti szinten, egységes alapelvek szerint, de az egyes tudományterületek sajátosságait szem előtt tartva, több szűrési folyamat keretében.

A tudományos fokozattal rendelkező bírálók véleménye nyomán alakul ki a pályázó teljesítményének értékelése.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy az MTA doktori eljárása a magyar tudományos élet egyik legfontosabb minőségbiztosítási mechanizmusa – a kutatói kiválóság védjegye

– hangsúlyozta az akadémiai ünnepségen Freund Tamás, az MTA elnöke.

De kitért arra is, hogy az Akadémia doktorai közül kerülnek ki az MTA új tagjai, az úgynevezett levelező tagok, akik átlagosan hat év után válnak rendes taggá. Emlékeztetnek, hogy a 2016-os akadémikusválasztáson felháborodást keltett, hogy egyetlen női levelező tagot sem választottak. Mint írják, az azóta megtett lépések is szerepet játszanak abban, hogy idén és 2019-ben is sokkal több nőt választottak levelező taggá, mint korábban.

Tíz százalék fölött a női akadémikusok száma

Az idei tagválasztással tíz százalék fölé emelkedett a női akadémikusok aránya (364 tagból 38 nő). Hat éve ez az arány hat százalék körül volt. A közlemény szerint ezzel az aránnyal az MTA „lényegében elérte a brit Royal Society 2020-as teljesítményét, ahol a női akadémikusok aránya 11 százalék volt”. Kiemelték: a 10,4 százalékos hazai érték az utóbbi évek akadémiai erőfeszítéseinek köszönhető, és 2025-ben már a rendes tagok számában is megmutatkozik majd.

Bár idén a 35 új levelező tag között nyolc, a 23 újonnan megválasztott külső tag között három, a 16 új tiszteleti tag között pedig két nő volt, az új rendes tagok között egyetlen sem. Ez elleni tiltakozásul Kende Anna szociálpszichológus lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságában betöltött tagságáról – írta az MTI.

Rovatok