Index Vakbarát Hírportál

Így lehet kimutatni a gyomorrákot kiváltó baktériumot

2022. július 3., vasárnap 13:51

A Helicobacter pylori baktérium gyomornyálkahártya-gyulladást okoz, miután befészkelte magát a gyomornyálkahártyát borító nyákrétegbe.

Az atrófiás gyomorgyulladás, a gyomor és nyombélfekély, a MALT-lymphoma, valamint a gyomorrák kialakulásában van szerepe ennek a fertőzésveszélyes baktériumnak.

Kimutatására a Helicobacter pylori kilégzéses teszt szolgál, amelynél szájon át bevehető karbamidot kap a páciens – írja az Egészségkalauz. A karbamid a szervezetben lebomló fehérjék végterméke, májban képződik. Ha a baktérium fertőzést okozott, akkor a baktériumok hidrogén-karbonát-ionra és ammóniára bontják le a karbamidot a gyomorban. A hidrogén-karbonát a kilélegzett levegővel szén-dioxiddá alakulva távozik a szervezetből.

A vizsgálat előtt egy hónappal nem ajánlott antibiotikumok vagy bizmuttartalmú gyógyszerek szedése, valamint a vizsgálat előtt egy héttel nem lehet savlekötő gyógyszereket alkalmazni. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni (éjfél után már ne fogyasszon semmit): fogmosás, szájöblítés, mentolos cukorka, dohányzás, vízfogyasztás sem megengedett.

A vizsgálat folyamata

Nem javasolják a vizsgálatot, ha a páciens

Rovatok