Index Vakbarát Hírportál

Nyomorognak az oroszlánok

2022. július 12., kedd 15:08

A nyugat-indiai Gudzsarát állam tengerparti területein ma már több mint 100 oroszlán él. A szakértők szerint ez azt mutatja, hogy természetes élőhelyük egyre szűkül.

A gudzsaráti Gir erdőben – az ázsiai oroszlán egyetlen természetes élőhelyén – az állami erdészeti hivatal becslése szerint 2020-ban mintegy 400 oroszlán élt. Az állam többi részén körülbelül 275 oroszlán él, ebből 104 terjeszkedett el Gudzsarát 300 kilométeres partvidékén.

A természetvédők szerint a szokatlan mozgás azért történik, mert az oroszlánok természetes élőhelye túlzsúfolttá vált.

„Normális esetben az oroszlánoknak nehéz alkalmazkodniuk a tengerparti élőhelyhez, de a földterület szűkössége miatt nincs más választásuk” – mondja Nishith Dhariya vadvilágkutató a BBC szerint.

A tengerpartra szorultak

Az oroszlánok egykor széles körben elterjedtek Gudzsarátban, de számuk a 20. század elején mindössze egy tucatra zsugorodott, főként a vadászat és a szárazság miatt.

Azóta a természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően a száraz, lombhullató giri erdőkben megnőtt a populációjuk. Sok szakértő azonban már évek óta azt állítja, hogy

a Gir menedékhely túl kicsi lett a territoriális állatok számára.

Az erdészeti tisztviselők szerint az oroszlánok az 1990-es években indultak a tengerparti régiókba a területháborúk miatt. Egy oroszlánnak általában körülbelül 100 négyzetkilométeres területre van szüksége, és ezen a területen három-négy nőstény is él a kölykeivel. Az oroszlánok azért jutnak el a tengerparti területekre, mert általában a Heran folyót követik, amely áthalad a Gir erdőn, és Somnath körzetben találkozik az Arab-tengerrel.

Szimbiózisban élnek a tanyasi emberekkel

Ez azt jelenti, hogy a tengerparti tanyával rendelkező emberek már hozzászoktak ahhoz, hogy rendszeresen látnak oroszlánokat a tengerparton. A veravali tengerparttal szemben most egy vékony sávban gumiarábikum-fasor van, ami köré letelepült egy falka, mert olyan élőhelyet biztosít számukra, amely némileg hasonlít a Gir erdőhöz. Ha nem találnak zsákmányt, akkor a közeli falvakba mennek, és kecskéket és teheneket ölnek.

A gazdák már megtanultak óvatosan és tisztelettudóan együtt élni az oroszlánokkal. Segít, hogy az oroszlánok eddig egyetlen embert sem támadtak meg a környéken. A gudzsaráti oroszlánok a körülményekhez igazodva alkalmazkodtak az élőhely változásához – véli Rajan Joshi vadvilági szakértő. Szerinte a Girben megszokták, hogy az emberek közelében élnek, később pedig a nyílt mezőkön, ahogy a számuk nőtt.

Rovatok