Index Vakbarát Hírportál

Közvetlenül eléri a Földet a közelgő napvihar

2022. július 18., hétfő 13:59

Az előrejelzések szerint holnap napvihar éri el a Földet, amely megzavarhatja a GPS- és rádiójeleket.

A NASA előrejelzése szerint július 19-én a Napból érkező sugár becsapódása közvetlenül érinti a Földet Tamitha Skov szerint, hozzátéve, hogy „a Föld éjszakai jelzavaraira kell számítani”.

Az is lehetséges, hogy a sarki fény a Föld egyes régióiban látható lesz. Nem kizárt azonban, hogy a vihar a hét további részében is bekövetkezhet.

A G1-osztályú napvihar, amely „kisebb”, de hatással lehet a műholdak működésére, július 20-án vagy 21-én érheti el a Földet a SpaceWeather szerint.

Megbolygatja a navigációs rendszerünket

A geomágneses vihar egy koronális tömegkilövellésből, plazma és mágneses energia felszabadulásából származik, amely július 15-én egy instabil mágneses szál miatt vált ki a Napból. Ezek a kitörések 100 ezerszer több energiát képesek felszabadítani, mint amennyit a Föld összes erőműve termel egy év alatt.

Ezek a viharok akkor következnek be, amikor a Nap a 11 éves napciklus aktív szakaszában van, és az ehhez hasonló események várhatóan egyre gyakoribbak lesznek. A hétvégén egy hatalmas plazma- és mágneses térszerkezet szakadt ki a Napból.

A tudósoknak az Independent szerint módjuk lehet arra, hogy megjósolják ezeket a viharokat, a napfolt-aktivitás maximális növekedési ütemének felhasználásával előre jelzik, hogy milyen erős lehet a ciklus, és ez segíthet megvédeni a sérülékeny infrastruktúrát, például az elektromos hálózatokat, kommunikációs berendezéseket és az internetet.

Sebastian Voltmer képet készített a hétvégi napkitörésről és azt mondta, látványos volt, ahogy egy nagyon gyorsan mozgó rész kilökődik és oldalt leválik. Az erőteljes napviharok komoly hatással lehetnek az emberi tevékenységekre.

Egyes kutatások szerint a műholdak kiestek pályájukról a megnövekedett napszél-aktivitás miatt, kisebb, CubeSat néven ismert űreszközök pedig teljesen megsemmisültek. Ezeknek a műholdaknak a magasságcsökkenése tízszer gyorsabb, mint korábban, és ez több tízmillió dollárba kerül.

(Borítókép: Napkitörés 2012. augusztus 31-én. Fotó: NASA / Goddard Space Flight Center)

Rovatok