Index Vakbarát Hírportál

A medvevér titkos összetevője felgyorsíthatja az emberi izomnövekedést

2022. július 20., szerda 08:18

A medvék vérének izomkonzerváló komponenseit a sportolók, betegek is használhatnák.

A Hiroshima Egyetem kutatói szerint a fekete medvék vére olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik, hogy a hosszú téli álom alatt se veszítsenek izmot. 

Itt a nyár, amikor könnyen megeshet, hogy szabadság vagy utazás miatt pár hétre felhagyunk az edzéssel. A test ugyan emlékszik, ha újrakezdjük, de az izmok láthatóan csökkennek, és nagyobb erőfeszítésre van szükség a folytatáshoz. A tudósok most megtalálhatták a megoldást az izomvesztés problémájára, és nem proteinok, táplálékkiegészítők, vagy egy kiló spenót oldja meg a gondot, hanem a medvék.

Talán az itthon is újra és újra felbukkanó medveveszély még a hasznunkra válhat?

Mitsunori Miyazaki, a Hiroshima Egyetem docense a gyors emberi izomvesztést vizsgálta, mikor eszébe jutottak a téli álmot alvó, tavasszal viszont minimális izomvesztéssel előmászó bundás ragadozók. A medvék télen 5-7 hónapig maradnak odúikban inaktívan, és mégis túlélik evés-ivás nélkül, sőt, izmot sem veszítenek.

Mivel a nagy passzivitás minimális vázizom-sorvadással és anyagcserezavarral jár együtt, Miyazaki csapata vizsgálni kezdte a jelenség okát és arra jutott, a vázizom állapota független a neuromuszkuláris aktivitástól. Hogy megállapítsák, vannak-e a medveszérumban fehérje- és energia-anyagcserét szabályozó összetevők, az emberi vázizomsejteket nyári (amikor aktívak a medvék) és téli (hibernált) medveszérummal vegyítették. A szérummintákat ugyanazoktól a medvéktől gyűjtötték (Ursus thibetanus japonicus).

A végeredmény sokkolta a kutatókat: az emberi vázizomsejtek teljes fehérjetartalma szignifikánsan megemelkedett a téli medveszérummal végzett 24 órás kezelést követően.

Bár a fehérjeszintézis sebessége nem változott, bizonyos fehérjék és egy izomspecifikus, DNS-láncokat összekötő enzim megléte csökkent. Az inzulinszerű növekedési faktor emelkedett szintjét a hibernált medveszérumban is megfigyelték. 

A kutatók következtetése szerint tehát a medveszérum elősegíti a sejtek fehérjekomponensének növekedését a kezelést követő 24 órában. Ez a növekedés azonban nem jelentkezett, amikor a sejteket a medvék aktív, nyári hónapjaiban gyűjtött szérumával injektálták.

Az a speciális összetevő, amely lehetővé teszi az izmok növekedését a téli hibernáció alatt, nyáron nincs meg a vérükben. De a komponens kiléte még ismeretlen, és Miyazaki reményei szerint, ha rájönnek a szuperszérum összetevőjére, a használat nélkül sem gyengülő izmok mechanizmusaira, hatékony rehabilitációs stratégiákat lehet kidolgozni az emberek izombetegségeire is.

Rovatok