Index Vakbarát Hírportál

Nem indokolt az antidepresszáns széles körű szedése

2022. július 21., csütörtök 14:13

A tudósok megkérdőjelezték az antidepresszánsok széles körű alkalmazását, miután egy nagyszabású felülvizsgálat nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az alacsony szerotoninszint felelős a depresszióért.

Az antidepresszánsok felírása drámaian megnőtt az 1990-es évek óta, Angliában ma már minden hatodik felnőtt és a tinédzserek 2 százaléka kap ilyen gyógyszert. Világszerte több millió ember használ rendszeresen antidepresszánsokat, Magyarországon pedig a felnőttek 7 százaléka él depresszióval, melyről az Indexnek Kurimay Tamás pszichiáter válaszolt a feltett kérdésekre. Arról, hogy a dohányzás milyen módon növeli a depresszió és skizofrénia kialakulásának valószínűségét, ide kattintva olvashat.

Sokan azért szednek antidepresszánst, mert elhitették velük, hogy depressziójuknak biokémiai oka van, de az új kutatás azt sugallja, hogy ez a hiedelem nem megalapozott

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Joanna Moncrieff, a University College London pszichiátriaprofesszora és az Északkelet-Londoni népegészségügyi alapítvány pszichiáter szakorvosa.

A több évtizeden át végzett kutatás alapján nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a depressziót szerotonin-rendellenességek, különösen a szerotonin (az anyagcsere, a hangulat, a koncentráció, a libidó és az emlékezet szabályozásához hozzájáruló egyfajta boldogsághormon) alacsonyabb szintje vagy csökkent aktivitása okozná.

Egy hiedelemről rántották le a leplet

„Emberek ezrei szenvednek az antidepresszánsok mellékhatásaitól, beleértve a súlyos elvonási tüneteket, amelyek akkor jelentkezhetnek, amikor az emberek megpróbálják abbahagyni a szedést, mégis a gyógyszerfelírási arányok tovább emelkednek. Úgy véljük, hogy ezt a helyzetet részben az a tévhit idézte elő, hogy a depresszió kémiai egyensúlyhiányra vezethető vissza. Legfőbb ideje tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy ennek  a hiedelemnek nincs tudományos alapja” – mondta a pszichiáter, Joanna Moncrieff a Guardian szerint.

A meglévő tanulmányok áttekintéséből kiderítették, hogy a depresszió nem kémiai egyensúlyhiány miatt alakul ki, és az embereket tájékoztatni kell a kezelés egyéb lehetőségeiről.

Az új elemzésben a kutatók szerint a lakosság 85–90 százaléka úgy vélte, hogy a depressziót az alacsony szerotoninszint vagy kémiai egyensúlyhiány okozza.

A stressz és a depresszió összefüggése

A legtöbb antidepresszáns gátolja a szelektív szerotoninfelvételt, amelyek eredetileg a rendellenesen alacsony szerotoninszint korrigálásával, visszaállításával fejtik ki hatásukat.

A Molecular Psychiatry című folyóiratban megjelent áttekintés a szerotonint és a depressziót vizsgáló, több tízezer ember bevonásával készült tanulmányokat tekintette át. Az egyik megállapítás az volt, hogy nem fedeztek fel különbséget a depresszióval diagnosztizált és az egészséges emberek között, miután összehasonlították a vérben és az agyi folyadékokban a  szerotonin és bomlástermékeinek szintjét.

A szerzők több száz ember szerotoninszintjét mesterségesen csökkentették egy kísérletben, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szerotonin csökkentése nem okozott depressziót több száz egészséges önkéntesnél. Más tanulmányok a stresszes életesemények hatásait vizsgálták, és azt találták, hogy minél több stresszes helyzetet élt át egy személy, annál valószínűbb, hogy depressziós lesz, ami a külső események fontosságát mutatja.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as vagy a 06 (80) 820-111-es telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok