Index Vakbarát Hírportál

Itt a jövő hot dogja, amellyel kevesebb sertést érhet sértés

2022. július 24., vasárnap 20:20

A sertésből mindössze egy kinyert sejt segítségével készít húshelyettesítő, mégis állati eredetű terméket egy holland cég, amely így mind környezet-, mind állatbarát módon nyújt hagyományos kolbászt és virslit pótló megoldást a húsevők számára is. De hogyan termesztik a különleges finomságot?

A nyári napsütésben a szabadság alatt vagy hétvégente, akik csak tehetik, kivonulnak a kertbe, és a grillsütő mellett állva egy hideg ital mellett élvezik a rekkenő hőséget. Ilyenkor talán még az év többi részéhez képest is nagyobb sláger a hamburger vagy a hot dog, amelyet ugyan a fogyasztók örömmel várnak, de a levágásra és feldolgozásra váró állatok és az őket védő húsiparellenesek aligha ugrálnak örömükben a hír hallatán. 

Erre a problémára talált most megoldást egy holland cég is, amely olyan kolbászt és virslit fejlesztett, amely teljes mértékben környezet- és állatbarát opciót nyújt a húsfogyasztók számára. 

Disznólkodásra fel! 

Annak érdekében, hogy teljesen bűntudat nélkül élvezhessük a kolbászunkat, egy innovatív élelmiszeripari cég ma bemutatta új, laboratóriumban termesztett termékét, ami úgy serceg a serpenyőben, akárcsak a hagyományos változat. A Meatable vállalat ugyanis olyan húst készít egyetlen állat egyetlen sejtjéből, amely a sertés izom- és zsírszövetének természetes növekedését másolja.

Ugyan korábban több olyan húshelyettesítő termék is készült már, amely nemcsak ránézésre, de ízben is megszólalásig hasonlít az igazi húshoz, a holland cég új terméke a vállalat társtulajdonosa szerint teljes mértékben hús, és még a malacok sem sírnak miatta. 

Ez nemcsak olyan, mint a hús, hanem százszázalékban igazi, finom hús. Minden szinten azonos vele, de az előállításának minden hátrányát nélkülözi. Ez egy hatalmas lépés az új, természetes hús létrehozásához vezető utunkon, kíváncsian várom, hogyan fejlődik tovább a termék, mielőtt néhány éven belül eljuttathatnánk azt a fogyasztókhoz

– mesélte a formabontó termékről Daan Luining a DailyMailnek.

Különleges eljárás, azonos íz

A termékekhez úgynevezett „opti-ox” technológiát alkalmaznak, vagyis csak egysejtes minta vétele szükséges az állattól, és ez fájdalom és kár okozása nélkül vehető. Az eljárás nem igényel magzatiszarvasmarha-szérumot (FBS), amelyet hagyományosan a hústermelésben használtak a sejtállomány kiegészítéseként. Az FBS ellentmondásos módszer, ugyanis ennek során vemhes tehenek vágás közbeni magzatából nyerik ki a szükséges mintákat. 

A Meatable csapata azt állítja, hogy a mindössze néhány hétig növekvő, azaz készülő kolbász szerkezete, állaga, fényessége és íze egy az egyben megegyezik a sertéslapockahúsból készült kolbászokéval. Még a serpenyőben is serceg, ami, akárcsak a hagyományosan előállított húsok esetében, a forró olajban elpárolgó zsírszövetben lévő nedvesség eredménye.

A vállalat már négy éve, 2018 óta dolgozik a projekten, így a mostani kóstoló hatványozottan különleges volt a csapat számára. 

Hihetetlen élmény volt először látni és megsütni a kolbászunkat, különösen azért, mert végre meg is kóstolhattuk. Ez különösen megindító volt, hiszen tudjuk, hogy az elmúlt négy év kemény munkájának eredményeként sikerült létrehozni egy olyan igazi kolbászt, amely megkülönböztethetetlen a hagyományos sertéskolbásztól

– mondta Krijn de Nood, a Meatable vezérigazgatója a lapnak.

Engedélyre várva

A termék megálmodói remélik, hamarosan az emberek is találkozhatnak vele a boltok polcain, addig azonban még jó pár engedélyt kell beszerezniük. Jelenleg ugyanis nem legális a termesztett hús értékesítése Európában a szabályozó hatóságok jóváhagyása nélkül, de a Meatable csapata reméli, hogy termékük legkésőbb 2025-re a polcokra kerülhet.

A cég együttműködik a helyi hatóságokkal is, hogy támogassák egy olyan indítvány elfogadását, amely lehetővé teszi a termesztett hús szélesebb körben való megismertetését.

Úgy gondoljuk, hogy a termesztett hús jelenti az élelmiszerek jövőjét – olyan hús, amely kielégíti a világ étvágyát, de közben nem károsítja a bolygót vagy az állatokat. Alig várjuk, hogy minél többen megkóstolhassák!

– tette hozzá Krijn de Nood.

(T)Egyél a környezetért!

Egy nemrég a CE Delft által közzétett tanulmány szerint a termesztett hús akár 92 százalékkal is csökkentheti a húsipar környezeti hatását, amire hatalmas szükség van, ugyanis a világ globális szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül 14 százalékát a tenyésztetthús-ipar okozza, és az állati eredetű termékek fogyasztása számos különböző módon károsítja a környezetet.

Kimutatták, hogy a vegetáriánus életmód felére csökkentheti az élelmiszerekből származó szén-dioxid-kibocsátást, a vegán életmód pedig még tovább csökkentheti.

Rovatok