Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben vannak a tengeri tehenek

2022. július 31., vasárnap 10:44

Egy új kutatás bebizonyította, hogy a fajokban leginkább bővelkedő óceáni helyeket fenyegeti a legjobban a felmelegedés.

A Föld felmelegedésével a tengerek és óceánok vizei is melegednek és egyre savasabbá válnak, de nagy probléma a vizek szennyezése és a túlhalászás is. Az óceánok nagy biodiverzitású helyei, ahol virágoznak a különböző növényfajok és vígan fickándozik sok száz állatfaj, a klímaváltozás miatt leginkább veszélyeztetett területek. Az ausztrál Adelaide Egyetem által vezetett nemzetközi tudóscsoport megállapította, hogy ezeknek az állat- és növény szempontból prosperáló területeknek a 70 százalékát fenyegeti az éghajlatváltozás – írják az Egyetem honlapján.

Ezeket a védtelen tengeri közösségeket lakja többek között a világ legtöbb zátonyépítő korallfaja, és a sebezhetőnek (természetes élőhelyükön komolyabb beavatkozás nélkül veszélyeztetetté váló) nyilvánított lamantinok is.

A kutatók új technikát alkalmaztak az óceáni felmelegedés múltbeli és jövőbeli mértékének összehasonlítására, és arra jutottak, a növényeknek és állatoknak költözniük kellene, hogy megfelelő éghajlati körülmények között élhessenek tovább. Az ehhez szükséges mozgási sebességgel azonban a legtöbb állat nem rendelkezik, vagyis sok változatos ökoszisztémát elveszíthetünk.

Damien Fordham docens, a tanulmány egyik szerzője szerint, mivel sikerült kimutatniuk, hogy a nagy tengeri biodiverzitású területek extrém módon részesülhetnek a pusztító felmelegedésből, most jobban fel lehet készülni az ominózus területek védelmére.

A tudósok már jó ideje tudják, hogy az éghajlatváltozás erősen befolyásolja az óceánok élővilágát, mert megváltozik a fajok eloszlása és bősége, de eddig még nem készült erről átfogó felmérés. Abban bíznak, hogy az új adatok segítenek abban, hogy globálisan prioritásként kezeljék az éghajlatváltozással szembeni ökológiai és evolúciós ellenálló-képesség erősítését.

Ezek közé tartozhat a halászati gazdálkodás javítása, a fajok mozgásának támogatása, valamint az éghajlati szempontból intelligens, védett tengeri területek bővítése.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

 

Rovatok