Index Vakbarát Hírportál

Ellopta Tutanhamon kincseit a tolvaj tudós

2022. augusztus 14., vasárnap 08:05

Száz évvel azután, hogy Howard Carter felfedezte a gyermekfáraó Tutanhamon sírját, kiderült, hogy a tudós lopott a kincsből.

Howard Carter, a régész, aki 1922-ben felfedezte Tutanhamon sírját, sokáig gyanús volt az egyiptomiaknak, hogy még a sírbolt hivatalos megnyitása előtt hozzáfért a kincsekhez és megvizsgálta őket. Bár a pletykák generációk óta keringenek, bizonyítékot nehéz volt találni.

Egy eddig rejtve maradt levélből, amelyet 1934-ben küldött  Howard Carter felfedezőnek egy neves brit tudós az ásatási csapatából, kiderül, hogy valóban felmerült ellene az a vád, hogy „a sírból ellopott” tárgyakat kezelt.

A levelet Alan Gardiner, egy vezető filológus írta. Howard Carter felkérte Alan Gardinert, hogy fordítsa le a 3300 éves sírban talált hieroglifákat, később pedig átadott neki egy amulettet, amelyet a halottaknak való felajánlásokhoz használtak, és közben azt állította, hogy a kő nem a sírból származik.

Lebuktatta magát az amulettel

Gardiner megmutatta a Cartertől kapott amulettet Rex Engelbachnak, a kairói Egyiptomi Múzeum akkori brit igazgatójának, aki megdöbbenve konstatálta, hogy az valóban a sírból származik, mivel megegyezik más példányokkal – mind ugyanabból az öntőformából készültek.

A Guardian szerint a leveleket, amelyeket jelenleg egy magángyűjteményben őriznek, az Oxford University Press hamarosan publikálja a „Tutanhamon és a sír, amely megváltoztatta a világot” című könyvben.

A könyv szerzője, Bob Brier, a Long Island-i Egyetem vezető egyiptológusa az elmondta, hogy már régóta rebesgetik, hogy Carter magához vett a kincsekből néhányat, de „most már semmi kétség nem fér hozzá”.

Rovatok