Index Vakbarát Hírportál

A kardszárnyú delfinek háborút indítottak az emberek ellen?

2022. augusztus 23., kedd 13:38

A közelmúltban több európai hajót is megtámadtak az orkák, a tudósok értetlenül állnak a jelenség előtt.

Lehet, hogy csak egy furcsa hóbortról van szó, de az biztos, hogy ismétlődő jelenség az orkák, avagy gyilkos bálnák, legszimpatikusabb nevükön a kardszárnyú delfinek hajótámadása. A Facebookon már egy 13 000 főt számláló csoport is alakult, ahol leírhatják tapasztalataikat a támadások áldozatai, vagy akik láttak ilyen jelenséget, de a YouTube-ra is töltik az orkatámadások videóit

A portugál, spanyol és francia partoknál is megismétlődött támadásoknál senki nem sérült meg, az állatok jellemzően a hajók kormánylapátjait rongálják meg. 

A legutóbbi támadás Franciaország partjainál történt, amikor a gyilkos bálnák a 27 éves Ester Kristine Storkson és édesapja vitorlását kezdték borogatni. Apa és lánya Madeira felé tartott világ körüli utazásuk során, amikor több kardszárnyú delfin vette körül hajójukat, és megrongálták a kormánylapátot. A támadás körülbelül negyedóráig tartott, majd a cetek elúsztak, de a lapátnak csak a negyedét hagyták meg. Nem érteni, miért támadják meg a kormánylapátokat, de a Franciaország melletti incidenst már spanyol és portugál attakok is megelőzték.

Kitalálták a döglöttlazac-kalapot

Renaud de Stephanis cetkutató azt mondja:

Az orkák nagyon szociális lények, és van, hogy az emberhez hasonlóan eltanulnak egy viselkedést egymástól, csupán a trend miatt.

1987-ben igazi, orkák közti divathullámként jegyezték fel, amikor a washingtoni Puget Sound szoros orkái döglött lazacot kezdtek viselni kalapként. A Biological Conservationben megjelent 2004-es tanulmány leírása alapján egy nőstény orka indította el a trendet, ami körülbelül hat hétig uralta a sikkes orkák öltözködését. Aztán a divat lecsengett, és ugyan néhány orka megpróbálta feleleveníteni a következő nyáron, a trenddiktálók tudták, hogy már elavult, és elvetették.

A delfinek – amelyek az orkákhoz hasonlóan szociális cetfélék – szintén meglovagolják olykor a divat hullámait. Egy 2018-as tanulmány arról számolt be, hogy Dél-Ausztráliában a vadon élő delfinek elsajátították a „farokjárás” menő új trendjét. Valószínűleg az a delfin tanította meg nekik, amelyik ideiglenesen egy rehabilitációs központ lakója volt borjúkorában. Kiképzést ugyan nem kapott, de megfigyelhette a többi fogságban tartott delfin testmozgását, ahogy függőlegesen kiemelik magukat a vízből, és a farokúszójukkal tolatnak. Néhány évvel azután, hogy a delfint visszaengedték a Port River torkolatába, a környékbeli delfinek elkezdték ezt a farokjárást. A jelenség több mint tíz évig megfigyelhető volt köztük, és akkor kulminált, amikor a trendalapító delfin meghalt. Majd teljesen eltűnt.

Vásott kölykök

De az még mindig rejtély, mi vonzza az orkákat a hajókhoz. Stephanis szerint lehet, hogy azért mennek olyan közel, mert szeretik, ahogy a vizet mozgatja a kormánylapát. Amikor viszont nem mozog, frusztráltak lesznek, és előfordulhat, hogy ezért támadják meg a hajókat. 

A tudósok azt is feltételezték, hogy az orkákat lenyűgözik a mozgó hajóalkatrészek. A fiatal hímek sokszor kíváncsiak és játékosak, és de Stephanis azt mondta, hogy a csónakos támadások lehet, hogy néhány huncut kamasz számlájára írhatók. Ha így van, akkor nemsokára kinövik, és helyreáll a rend.

Rovatok