Index Vakbarát Hírportál

A függőség függőséget szül?

2022. augusztus 29., hétfő 19:28

Egy új tanulmány szerint az alkoholproblémákkal küzdő szülők gyermekei nagyobb eséllyel lesznek ételfüggők.

A Michigani Egyetem új tanulmánya szerint azok, akiknek a szülei alkoholproblémákkal küzdöttek, nagyobb eséllyel lesznek az erősen feldolgozott élelmiszerek rabjai, mint azok, akiknek a szülei nem harcoltak ilyen jellegű függőséggel. Ezek az ételek – mint például a fagyi, a csoki, a mirelit pizza, a sült krumpli – természetellenesen nagy mennyiségű finomított szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, amelyek könnyen válthatnak ki addikciót az erre hajlamosaknál. 

Az egyetem kutatói tanulmányukban azt vizsgálták tüzetesen, hogy az élelmiszer-függőséget befolyásolja-e az alkoholproblémákkal küzdő szülő. A számok szerint ötből egy ember az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek rabjává válhat, ha akár csak egyik szülője is alkoholista volt. A függőség kontrollálatlan evésben és állandó sóvárgásban jelentkezhet, főleg, ha az élelmiszerek olcsók és könnyen hozzáférhetők.

Azoknál az embereknél, akik családjában szenvedélybetegségek fordultak elő, nagyobb a kockázata annak, hogy problémás kapcsolatot alakítanak ki az erősen feldolgozott élelmiszerekkel

– mondta Lindzey Hoover, a tanulmány vezető szerzője.

Ha általánosítani akarunk, mondhatjuk, hogy a függőség függőséget szül, különösen, mivel az ételfüggőknek nagy valószínűséggel voltak további problémáik is – például az alkohollal, dohányzással, könnyű drogokkal.

A feldolgozott élelmiszerek és a függőséget okozó anyagok túlzott fogyasztása jelentős halálozási kockázatot jelent. Ez az új tanulmány azt sugallja, hogy cselekedni kell a függőséget okozó kártékony étrend és a különböző addiktív szerek fogyasztásának csökkentése érdekében.

A kutatók szerint a rossz élelmiszerek, a feldolgozott finomságok gyerekeket célzó reklámjainak visszaszorítása fontos lenne a jövő generációinak egészsége érdekében.

(Borítókép: Annette Riedl / picture alliance / Getty Images)

Rovatok