Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a növényt, amely segíthet túlélni a Marson

2022. augusztus 29., hétfő 18:08

A lucerna egyszerű, nagyszerű, és még biotrágyaként is használható lenne a vörös bolygón.

Matt Damonnak is elég baja volt a marsi növénytermesztéssel, ha emlékszünk még a Mentőexpedíció című filmre, de szerencsére rájött, hogy az ürüléke nagy segítség lehet a burgonyatermesztésben. Most úgy tűnik, mi megúszhatjuk ezt a piszkos cécót, mert a tudósok megtalálták a legideálisabban termeszthető marsi növényt.

A Mars talaja alacsony tápanyag-, de túl magas sótartalmú, ezért nem igazán alkalmas élelmiszernövények termesztésére. Egy új tanulmányban a kutatók azt részletezik, hogy alapvető fontosságú a marsi talaj tápanyagtartalmának javítása és a víz sótalanítása. De már meg is találták a csodanövényt, amely könnyebben adaptálódna a nehéz marsi körülményekhez – ez pedig a lucerna.

Ez a takarmánynövény túlélhetne a vörös bolygó talaján, sőt, a szimulációk szerint olyan egészségesen fejlődhetne, mint a földi talajban. Még ennél is jobb hír, hogy a kutatók felfedezték, a lucerna biotrágyaként is használható.

A (szimulált) marsi regolithoz lucernát adtak hozzá trágyaként, és ebben a földben termesztettek három igénytelen, gyorsan növekedő, szárazságtűrő növényt: fehérrépát, retket és salátát. A kísérlet sikeres volt – édesvíz hozzáadásával. Úgyhogy már csak azt az apró bökkenőt kell elhárítani, hogy a Marson csak sós víz van. A kutatócsoport szerint a sótalanításához egy tengeri baktériumot kell bevetni, majd vulkáni kőzeteken átszűrni, így előállhat a növénytermesztéshez szükséges édesvíz.

A tudósok bíznak abban, hogy eredményeik nagyot lendítenek a jövőbeli küldetéseken. Ha sikerülne biotrágyaként (is) termeszteni lucernát a Marson, ez jóval olcsóbb lenne, mint élelemmel teli fridzsidereket odaszállítani.

(Borítókép: Lucernaföld Kaliforniában 2014. december 11-én. Fotó: Sandy Huffaker / Corbis via Getty Images)

Rovatok