Index Vakbarát Hírportál

Ma ünnepeljük a magyar fotográfia napját

2022. augusztus 29., hétfő 11:38

A fotográfia nemzeti örökségét, a magyar fotós találmányokat, a múltbeli és kortárs fényképészeti sikereket is augusztus 29-én ünnepeljük.

1840. augusztus 29-én készült először fénykép egy publikus eseményen – a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén –, amelyet akkor még dagerrotípiának neveztek.

Vállas Antal mutatta be a rangos tudós társaságnak, hogy lehet a fénysugarak segítségével képet létrehozni fényérzékeny nyersanyagon. A társaság évkönyve így számolt be az eseményről:

Az academia’ költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerréotyppel a’ Dunát és a királyi várat vette fel, Daguerre’ eljárásában ibolyó helyett ibolyófestményt használván.

A francia Louis Daguerre és Nicéphore Niépce találmányát kormányuk megvásárolta.

A felfedezést 1839. augusztus 19-én a világnak ajándékozták, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ez a nap egyben a fotográfia megszületésének napja is.

A magyar közönség 1840 júliusában láthatott először valódi fényképeket, vagyis dagerrotípiákat.

Magyar sikerek

A fotográfia fejlődéséhez a magyar feltalálók is jelentősen hozzájárultak: Mihályi József a Kodak csúcsmodelljeihez tervezte a mechanikát, és a cég tervezési részlegének vezetője is volt, Dulovits Jenő már 1943-ban feltalálta az első tükörreflexes gépet.

Gábor Dénes a hologram megvalósítójaként Nobel-díjat is kapott, Petzvál György a modern objektív lencserendszer felfedezője, Schuller Aladár a nem gyúlékony film fejlesztője volt.

Rengeteg elismert fotóst is adtunk a világnak, Robert Capa, André Kertész, Moholy Nagy László, Munkácsi Márton, Brassaï, Hoffmann Dezső, Stefan Lorant, Petzval József, Máté Bence, Kovalovszky Dániel és még sokan mások söpörtek be díjakat érzékeny művészetükkel, empatikus fotóikkal, így a magyar fotózás már régóta világhírnévnek örvend. 

Érdemes méltóképpen megünnepelni ezt a napot, hiszen büszkék lehetünk a fotózás történetének hazai sikereire, akár úgy, hogy ellátogatunk egy fotókiállításra. 

(Borítókép: Jacques Louis Daguerre első fényképe, a Boulevard du Temple Paris. Fotó:  VCG Wilson / Corbis / Getty Images)

Rovatok