Index Vakbarát Hírportál

Ez kell ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat

2022. szeptember 1., csütörtök 06:44

Rövid szünetek beiktatása jó közérzetet biztosít a napi tanuláshoz vagy munkavégzéshez; a legalább néhány másodperces, de legfeljebb tízperces szünetek – egy temesvári tanulmány megállapításai szerint – pozitív hatással lehetnek az emberek közérzetére.

Ezek az úgynevezett mikroszünetek, rövid megszakítások csökkenthetik a fáradtságérzetet a mindennapi munkában vagy tanulásban, egyben növelhetik is az energiaszintet – erre a megállapításra jutott a Patricia Albulescu által vezetett kutatócsoport a Temesvári Nyugati Tudományegyetemen. A napi, általában fél- vagy egyórás szünet sokak számára a mindennapi élet része, a kutatók szerint több, tízpercesnél rövidebb idejű mikroszünet viszont jó közérzetet biztosít.

Egy kis szünet csodákra képes

A kutatók egy metaanalízis keretében huszonkettő, a témában korábban megjelent tanulmányt értékeltek. Eredményeik szerint a mikroszünetek után az emberek energikusabbnak, valamint kevésbé fáradtnak érezték magukat. Arra vonatkozóan viszont az elemzés nem hozott egyértelmű eredményeket, hogy az emberek a szünet után produktívabbak-e vagy sem, csak azt állapították meg, hogy a teljesítmény nem csökkent.

Friedhelm Nachreiner pszichológus, a Munka-, Gazdasági és Szervezetpszichológiai Kutatási Társaság elnöke – aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében – azt mondta:

Ezek a mikroszünetek valójában nem a regenerálódást szolgálják, hanem a túlzott kifáradás megelőzését.

A tanulmány szerzői maguk is kifejtették, hogy az energiaszint és a fáradtság mellett a jövőben más lelkiállapotokat is elemezni kell, például a szorongást vagy a feszültséget. Azt sem tudták megválaszolni, hogy mikor érdemes mikroszünetet tartani, és annak mennyi az optimális ideje.

A tanulmány szerzői hozzátették azt is, hogy sok munkavállaló úgy érezheti, a szüneteket „kontraproduktív viselkedésnek” tekinthetik, ezért a kutatók arra kérték a vezetőket, hogy a jövőben ösztönözzék alkalmazottjaikat mikroszünetek tartására – írja az MTI. Ezek egyébként az egyetemi hallgatóknak is segíthetnek abban, hogy feltöltődjenek például az előadásokon vagy akár online tanulás közben.

(Borítókép: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok