Index Vakbarát Hírportál

Új ásványt fedeztek fel a Holdon a kínaiak

2022. szeptember 9., péntek 11:45

A Holdról kinyert minták kutatásával új holdi ásványt fedeztek fel a Csang-o–5 szonda által – jelentette be a Kínai Nemzeti Űrügynökség és a Kínai Atomenergia Hatóság közös közleményében.

A Csang-o–5, vagyis a Holdistennő–5 az ötödik kínai holdszonda, és egyben a Csang-o-program ötödik eleme. Az űreszköz funkciója az, hogy leszálljon a Holdon, kőzetmintákat gyűjtsön ott, felszálljon és visszatérjen a Föld körüli pályára, majd az összegyűjtött kőzetmintákat egy leszállóegységben visszajuttassa a Földre.

A most felfedezett ásvány az első, amelyet kínai tudósok találtak a Holdon, és összességében a hatodik az emberiség történetében. Ezzel Kína a harmadik ország a világon, amely új ásványra lelt a Holdon

– mondta Tung Paotung, a Kínai Atomenergia Hatóság igazgatóhelyettese.

Az új ásvány, amely a Csangeszite-(Y) nevet kapta, színtelen, átlátszó, oszlopos kristály. A kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat leányvállalata, a Pekingi Urángeológiai Kutatóintézet kutatócsoportja fedezte fel a holdi bazalt részecskéinek elemzése során.

A Csangeszite-(Y)-t a Nemzetközi Ásványtani Társaság Új Ásványok, Nómenklatúra és Osztályozás Bizottsága hivatalosan új ásványként hagyta jóvá.

Rovatok