Index Vakbarát Hírportál

Az emberi aura tisztíthatja a levegőt a testünk körül

2022. szeptember 13., kedd 19:03

Egy, a Science folyóiratban megjelent friss kutatás szerint az emberi test olyan molekulák együttesét állítja elő, amely akkor képződik, amikor a levegőben lévő ózon érintkezik a bőrünkben található olajokkal. Az így létrejött hidroxilgyöknek nevezett molekulák semlegesítik a toxikus molekulákat, így nemcsak a légkörben, de az emberi test körül is tisztíthatják a levegőt.

Az auráról a legtöbb esetben valamilyen spirituális témában hallhatunk a hétköznapokban, azonban egy legújabb kutatás megmutatta, hogy a tudománynak igenis foglalkoznia kell az ember testét körülvevő láthatatlan burokkal. 

A tudósok ugyanis felfedezték, hogy az emberek aurája tisztító molekulák segítségével megtisztítja a levegőt a test körül.

Természetesen ez nem tévesztendő össze a valamely spirituális vetület kapcsán említett aurával, a kutatók ugyanis egy, a testet körülvevő saját oxidációs mezőről értekeznek.

A Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az emberi test olyan molekulák együttesét állítja elő, amely akkor képződik, amikor a levegőben lévő ózon érintkezik a bőrünkben található olajokkal – írja a Telegraph

A hidroxilgyöknek vagy OH-gyöknek nevezett molekulákat korábban is elemezték már, amikor azok a napfény hatására jelentek meg, majd növekedett meg számuk a levegőben, és mint ismert, semlegesítették a toxikus molekulákat. A tudósok azonban most először találtak olyan OH-gyököket, amelyeket maga az emberi test állít elő.

Ez persze nem jelenti azt kapásból, hogy feltétlenül az előnyünkre is válik...

Jonathan Williams, a Max Planck Kémiai Intézet által készített tanulmány vezető szerzője azt állítja, hogy ezek a vegyületek akár károsak is lehetnek.

Lehet, hogy ez tisztítja a levegőt, mielőtt belélegezzük, de nem tudhatjuk biztosan. Ami aggasztó, az talán az, hogy egy ártalmatlannak tartott vegyület mérgezővé válhat, amikor az OH-mezőben oxidálódik. Most, hogy ezt felfedeztük, további kutatásokat kell végeznünk

– vélekedett.

A vizsgálat során négy embert ültettek egy steril helyiségbe oxigénmaszkokkal, majd megmérték az OH-gyökök szintjét a levegőben. Ezután ózont adtak a szoba levegőjéhez, ami a vegyi anyagok szintjének jelentős megugrását eredményezte. A csapat a kapott adatok felhasználásával az egyes alanyok körüli oxidációs mezőket vizualizálta.

A molekulák forrása a szkvalén nevű vegyület volt, amelyről ismert, hogy rugalmasan tartja a bőrt. Az emberi test körül húzódó mező a tudósok szerint leginkább a rajzfilmekben a radioaktív anyagok körül megjelenő, zöld felhőhöz hasonlítható – a valóságban természetesen ezt nem láthatjuk. 

A tanulmány szerzője szerint mivel rengeteg kémiai folyamat játszódik le az emberi kibocsátás során – a levegő és még a kanapéból származó vegyületek között is –, további kutatásokra van szükség.

Azonnali egészségügyi vonatkozásai lehetnek ennek a kutatásnak. Tanulmányoznunk kell őket, ahelyett, hogy csak megmérnénk, mit bocsát ki a testünk vagy akár egy kanapé. Meg kell mérnünk, hogy ez a kettő együttesen mit alkot

– mondta a professzor. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok