Index Vakbarát Hírportál

Nem mindegy, hogy laborban vagy nádasban mérik az adatokat

2022. szeptember 16., péntek 10:36

A varangyhalak vizsgálata rávilágított, hogy a laboratóriumi vizsgálati eredmények ökológiailag nem érvényesek.

A kutatók azon dolgoznak, hogy megértsék, hogyan hat az emberi tevékenység az állatokra és természetes élőhelyeikre, de ehhez kritikus fontosságú, hogy a felhasznált adatok ökológiailag érvényesek legyenek.

Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a hajók zaja hogy befolyásolja az óceáni varangyhalakat a partközeli élőhelyeiken, és jelentős különbségeket talált a halak viselkedésében, ha laborban vagy ha terepen hallják a zajt. Ezek a különbségek a kutatókat rossz következtetésekre vezethetik.

A legtöbb zajtanulmányt laboratóriumban végezték, és csak kevesen vizsgálták azt, hogy a tesztelési környezet hogyan befolyásolja a zajra adott viselkedési reakciókat

– magyarázza Sigal Balshine, a McMaster Egyetem Pszichológiai, Idegtudományi és Viselkedési Tanszékének professzora, a munka társfelügyelője.

Mackenzie Woods, a Victoria Egyetem mesterszakos hallgatója Balshine-nal dolgozik, szerinte a fogságban lévő állatok mintázatai, mérési eredményei a vadonban teljesen irreálisak. A laboratóriumban a fészket őrző hím halak agresszívabban viselkedtek egy szimulált ragadozóval szemben, amikor csónakzaj hallatszott. Noha csak üres fészket őriztek, fokozták a védekező és óvó attitűdöt, például agresszíven kinyújtották mellúszóikat, hogy nagyobbnak és fenyegetőbbnek tűnjenek. A terepen a halak még aktívabbak voltak az ikrákra támadókkal szemben, de kiderült, hogy a zaj mértéke nem befolyásolta a magatartásukat.

Woods szerint a természetes környezetben a zajtól független erőteljesebb védekezés a valódi ikraőrzés miatt lehetett.

Eredményeink szerint sürgősen növelni kell a terepvizsgálatok számát, és az olyan tanulmányokat kell szorgalmazni, amik párosítják és összehasonlítják a laboratóriumi és a helyszíni eredményeket.

Így lehetne számszerűsíteni és mérsékelni a zajszennyezés által a part menti környezetben élő szervezeteknek okozott károkat. Woods azt mondja, ha a kísérletekben a környezetet és a zajingert ugyanolyanná teszik, mint amilyenek természetes környezetben, akkor jobban megérthetik, hogyan hat az ember által keltett zaj a vadon élő halakra.

(Borítókép: Cristian Umili / Mondadori Portfolio / Getty Images)

Rovatok