Index Vakbarát Hírportál

Mamutagyarra bukkantak egy váci építkezésen

2022. szeptember 16., péntek 15:23

A közel egyméteres agyar egy mélygarázs építése során került elő.

Nem várt leletre bukkantak a Salisbury Régészeti Kft. munkatársai, áll a cég sajtóközleményében. Egy váci mélygarázs építése előtt megelőző régészeti feltárásokat végeztek és bronzkori kerámiatöredékeket, legalább két, neolitikumra visszavezethető, cölöpszerkezetes házat találtak (hozzá tartozó tároló-és anyagnyerő gödörrel), de egy mamutagyar is előkerült!

A maradványcsontok és a leletek tanúsága szerint a ház korabeli lakói nagy valószínűséggel ide temetkeztek télvíz idején. Fajka Szilárd, a Salisbury Régészeti Kft. munkatársa elmondta, hogy a mamutagyart, mivel olyan ritka, először egy megkövesedett fának nézték.

Egy ilyen felfedezés ritka leletnek számít, főként egy neolit és bronzkori területen, ahol hiába kerestünk paleolitikumra utaló nyomokat. Ezek az óriási emlősök a kőkorszak emberének kortársai voltak, ezért nem tudjuk, hogy a mamutagyar hogy kerülhetett ide.

Nem tudni, hogy vajon a neolitikum kori emberek vitték oda vagy a folyó hordalékával került a felfedezési helyszínre.

Ahhoz, hogy a mamutagyart egyben tartsák, a szakemberek folyton locsolták és betemették: aknaszerűen körbeásták, a lehetőségekhez mérten megtisztították a földtől, majd egy pléhlemezt tettek alá, lefóliázták, így sikerült a földről egyben felemelni.

A legközelebbi, ehhez hasonló mamutleletet Budapesten, a Mammut áruház területén találták a régészek, ahol egy csontváz, egy koponya és egy mamutagyar hevert a föld mélyén. 

(Borítókép: Salisbury Kft)

Rovatok