Index Vakbarát Hírportál

Vajon a hőhullámok is neveket kapnak majd?

2022. szeptember 21., szerda 20:42

Ha a hurrikánokhoz hasonlóan elneveznénk őket, könnyebb lenne felkészülni rájuk.

A 2003-as európai hőhullám becslések szerint 70 ezer ember halálát okozta, és a saját bőrünkön érezzük, hogy a helyzet egyre rosszabb. Ezért merült fel az ötlet, hogy a hurrikánokhoz hasonlóan a hőhullámokat is nevesítsék, és így hozzák őket közelebb az emberekhez. Ha a hőhullámok kilépnek az elvont időjárási jelenség kategóriából, könnyebb lesz róluk beszélni, felhívni rájuk a figyelmet.

Az Oxfordi Egyetem júliusban közzétett tanulmánya szerint, noha a szélsőséges hőség Afrikában egyre súlyosbodik, nincs hivatalos nyilvántartás a hatásairól. Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy ez súlyosbítja a lakosság helyzetét, mert az akciótervek és a korai figyelmeztető rendszerek nagyon fontosak lehetnének a hatások mérséklésében.

A nevek jelentősége

Az Egyesült Államokban a riasztási rendszer tökéletesen működik, de a fejlődő világ nagy része nem rendelkezik ilyen komoly előrejelző szisztémával, ezen segíthetne a névadás. Megkönnyítené a trópusi ciklonokról szóló tudósításokat, fokozná a figyelmeztetések iránti érdeklődést és a közösség felkészültségét.

A Nature Communicationsben 2 évvel ezelőtt megjelent jelentés szerint a hőhullámok száma 1950 óta emelkedik világszerte, ráadásul tovább tartanak, és több kumulatív hőt termelnek.

James Hansen, a Columbia Egyetem klímatudósának kutatásai rámutattak, hogy a melegebb nyár a Közel-Kelet egyes részeit és a trópusokat lakhatatlanná teheti a század végére. Idén májusban szintén a Columbia Egyetemről jött ki egy tanulmány, amely bebizonyította, hogy a páratartalom és a hő akár végzetes kombinációi már kezdenek megjelenni szerte a világon.

Az Egyesült Államokban sok meteorológus mégis szkeptikus a hőhullámok elnevezésével kapcsolatban, mert meghatározásuk bonyolult: számos változót, például az intenzitást, az élettartamot és az érintett terület méretét is figyelembe kell venni. Ráadásul régiónként mást jelent a hőhullám. A mostani definíciójában nem veszik figyelembe a páratartalmat, a szelet és a napsugárzást, pedig ezek is erősíthetik vagy gyengíthetik a hatásait.

(Borítókép: A Hyde Parkban töltik szabadidejüket az emberek. A londoni régióban a 40 fokot is elérte a hőmérséklet 2022. július 19-én. Fotó: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images)

Rovatok