Index Vakbarát Hírportál

Van-e haszna az álmodozásnak?

2022. szeptember 22., csütörtök 16:53

Ne szóljunk rá a merengőre, mert ő fogja tudni, hogy cselekedjen a jövőben. A legújabb agykutatási eredmények legalábbis ezt sugallják.

Amikor Jonathan Smallwood pszichológus körülbelül 25 évvel ezelőtt elkezdte tanulmányozni az éber álmodozást, sokan szkeptikusan néztek vizsgálataira. Azt akarta kideríteni, hogyan lehetne megvizsgálni ezeket a spontán és kiszámíthatatlan gondolatokat, amelyek akkor keletkeznek, amikor az emberek nem figyelnek a környezetükre, feladataikra, és nem kapcsolhatók össze semmilyen mérhető külső viselkedéssel.

Álmodozás, a jövő megmentője

Smallwood számítógéppel reprodukálta azokat a figyelemkieséseket, amikor annyira elkalandozunk, hogy mást csinálunk, mint amit kellene. Kérdéseket tett fel vizsgálata résztvevőinek, és az agyukat is tanulmányozta, hogy kalandozás közben lássa, mi történik odabent.

Smallwood rájött, hogy a boldogtalan elmék hajlamosak a múltban bolyongani, míg a boldogok gyakran a jövőn töprengenek.

Azt is megállapította, hogy az álmodozás és az emlékezés fontos lehet abban, hogy felkészüljünk a jövőre, bár van olyan elkalandozás – például a megoldhatatlan problémákon való elmélkedés –, amely összefüggésbe hozható a depresszióval. Az agyi képalkotó technikák megjelenésével kiderült, hogy akkor is történik valami az agyban, ha látszólag nem csinál semmit.

Az agy alapértelmezett üzemmódú hálózata egy magból és két alrendszerből áll. A mag részt vesz az ember önmagáról való gondolkodásában. A két alrendszer a mediális temporális lebeny és a dorsalis medialis alrendszer. Kezdetben a kutatók biztosak voltak abban, hogy az alapértelmezett hálózat ritkán növeli aktivitását a kísérletekben kapott feladatok során, de amikor olyan feladat elvégzésére kérték az embereket, amihez nem kellett kapcsolódniuk a környezetükkel – például gondoljanak a jövőre –, ez aktiválta az alapértelmezett módú hálózatot is.

A közelmúltban sokkal egyszerűbb feladatokkal az alapértelmezett hálózatot is aktiválták. Például geometriai ábrákat néztek egy képernyőn, és válaszolniuk kellett az elrendezéssel kapcsolatos kérdésekre. Ilyenkor az alapértelmezett régiók aktiválódtak, és a memória információit kellett használni. Úgy tűnik, az alapértelmezett módú hálózat szükséges minden, a memóriából származó információn alapuló gondolkodáshoz, és ebben benne van az álmodozás is. Egy nemrégiben készült tanulmányban az emberek rövid mondatokat olvastak a képernyőn, miközben néha egy felszólítást mutattak nekik, „Emlékezz!”, majd egy elemet a múltjukból – korábban leadtak egy listát az emlékeikről. Ebből a kísérletből derült ki, hogy az emlékezés és az ábrándozás nagyon hasonló folyamat. Az ábrándozás során tapasztalt tevékenységek legalább egy része az emlékek előhívásához kapcsolódik.

A világhódító emlékezés

Smallwoodék most azt gondolják, hogy a figyelem és az észlelés közötti szétválás, az elkalandozás azért történik, mert az emberek emlékeznek.

A múlt és a jövő valóban uralja az emberek gondolkodását, és az ábrándozás az agy kísérlete, hogy megértse, mi történik, ez pedig segíti a jövőbeli helyes viselkedésben. A kutató hozzáteszi, hogy ez a gondolkozás lehet az oka annak, hogy az ember meg tudta hódítani a világot. Szinte semmi nem csak akkor számít, amikor tesszük.

Egész világunk arra épül, hogy képesek vagyunk tanulni a múltból, hogy jobb jövőt építsünk. A csak a jelenre fókuszáló állatokat több millió éven át leverték azok, akik emlékeztek a múlt tapasztalataira, és a jövőbeli célokra tudtak összpontosítani – egészen addig, amíg meg nem született az ember.

Persze fontos lenne az elkalandozó elme irányítása, bár ma már annyi ábrándozás nincs is, mint a múltban, hiszen folyton a telefonunkat görgetjük.

Smallwood szerint a közösségi média kitölti a hiányt, amelyet a kalandozás próbált betölteni. Korábban megpróbáltuk elképzelni, mit csinál a barátunk, a szerelmünk, ma már megnézhetjük a neten. Persze fontos különbség, hogy ha gondolatban vándorolsz, akkor aktívan saját gondolataidat rendezed, a közösségi média görgetése viszont passzív folyamat. 

(Borítókép: Onur Coban / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok