Index Vakbarát Hírportál

Mosolyra csalja a babákat, ha az anyuka sárgarépát eszik

2022. szeptember 22., csütörtök 17:04

Egy tanulmány szerint az anyaméhben lévő babák képesek érzékelni az anyjuk által elfogyasztott ételek ízét a magzati folyadék belélegzésével vagy lenyelésével.

Ez a kutatás rávilágított, hogy a babák pozitívan reagálnak, amikor az anyjuk sárgarépát eszik, de úgy tűnik, hogy a zöld színű zöldségeket nem kedvelik – írja a Sky News beszámolója.

A Durham Egyetem kutatói száz terhes nőn végeztek 4D-s ultrahangos vizsgálatot a terhesség 32. és 36. hetében, 20 perccel azután, hogy bevettek egy sárgarépa-, valamint egy kelkáposztaporral töltött tablettát.

Az eredmények azt mutatják, hogy az a magzat, akinek az anyja sárgarépa-tablettát vett be, hamarosan mosolyogni kezdett, akinek pedig kelkáposzta-tablettát, az a felvételek tanúsága szerint szomorú fejet vágott.

A két csoport, valamint a semmit nem szedő kontrollcsoport összehasonlítása egyértelműen azt mutatta, hogy kis mennyiségben is képesek érzékelni a babák az ízeket. A Psychological Science folyóiratban megjelent tanulmány a világon elsőként vizsgálta, hogy a születendő babák hogyan reagálnak az ízekre és szagokra.

Az eredmények azt jelentik, hogy az anyák már a szülés előtt képesek lehetnek befolyásolni gyermekeik étkezési szokásait, arra ösztönözve őket, hogy egészségesen étkezzenek.

Rovatok