Index Vakbarát Hírportál

Megbukott a teszten az AstraZeneca orrsprévakcinája

2022. október 11., kedd 07:19

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem kutatóinak első, embereken végzett tesztjén megbukott a cég koronavírus elleni orrsprévakcinája.

Az Oxfordi Egyetem keddi közleménye szerint a klinikai tesztelés általában három fázisa közül az elsőben csak a résztvevők kisebb részénél észleltek antitestválaszt a légúti nyálkahártyában. Ezenkívül a vérben mért immunválasz gyengébb volt, mint a karba adott oltás esetében – írja a Reuters.

A kutatók világszerte nagy reményeket fűznek az orrsprévakcinához, hiszen amellett, hogy kevésbé fájdalmas, közvetlenül a vírus bejutási helyén, az orrban tud immunválaszt kiváltani. 

Indiában és Kínában a szabályozó hatóságok már engedélyezték a légutakon keresztül beadható vakcinákat. India egészségügyi minisztere a múlt hónapban jóváhagyta a Bharat Biotech Covid–19 orrsprévakcinát, míg a kínai CanSino Biologics szintén az előző hónapban kapott engedélyt az ország gyógyszerfelügyeleti hatóságától a koronavírus inhalálható változatára.

A CanSino vizsgálatai szerint a spré formában beadott vakcinák erős immunitást képesek kiváltani, míg a Bharat eredményei még nem lettek közzétéve.

A brit vizsgálatba 30, korábban be nem oltott résztvevőt, valamint 12 önkéntest vontak be, akik ezelőtt egy standard, kétdózisú injekciós oltást kaptak.

Az orrspré nem teljesített olyan jól, mint reméltük, de ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a vakcinák orrba és tüdőbe juttatása továbbra is ígéretes megközelítés. Viszont ez a tanulmány is azt mutatja, hogy kihívásokkal kell szembenéznie, hogy felvegye a már megbízható megoldásokkal a versenyt

– mondta Sandy Douglas, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

Rovatok