Index Vakbarát Hírportál

Kialakulása előtt kilenc évvel diagnosztizálható a demencia

2022. október 13., csütörtök 15:24

A tudósok megállapították, hogy a demencia jeleit akár kilenc évvel azelőtt is észre lehet venni, hogy a betegek hivatalos diagnózist kapnának.

A Cambridge-i Egyetem kutatói az Alzheimer’s & Dementia című folyóiratban tették közzé a tanulmányt, amelyről Richard Oakley, az Alzheimer Társaság kutatási igazgatója elmondta, hogy az eredmények arra utalnak, hogy akiknél Alzheimer-kór alakul ki, azoknál akár kilenc évvel azelőtt kezdődhetnek a memória- és gondolkodási problémák, hogy diagnózist kapnának róla.

Hozzátette: lehetséges, hogy a jövőben szűrőprogramok segítségével azonosíthatók lesznek a veszélyeztetett és a beavatkozásra szoruló emberek.

A tanulmány vezető szerzője, Nol Swaddiwudhipong elmondta: a betegek kórtörténetéből világossá vált, hogy már évekkel azelőtt mutatkozott náluk némi kognitív károsodás, hogy a tünetek elég nyilvánvalóvá váltak volna a diagnózis felállításához – írja a The Guardian.

A tünetek előtt kimutatható az agyi károsodás

A tanulmányban a kutatók a UK Biobank adatait elemezték, és számos területen, például a problémamegoldás és a számok felidézése terén találtak károsodást a betegeknél évekkel azelőtt, hogy hivatalos diagnózist kaptak volna.

Jelenleg nagyon kevés hatékony kezelés létezik a demenciára. A szakértők szerint ez részben azért van így, mert gyakran csak akkor diagnosztizálják, amikor a tünetek megjelennek, holott az alapprobléma évekkel vagy akár évtizedekkel korábban jelentkezhet. Ez azt jelenti, hogy mire a betegek részt vesznek a klinikai vizsgálatokban, már túl késő a beavatkozás a betegség lefolyásának megváltoztatásához.

Eddig nem volt világos, hogy lehetséges-e az agyműködésben bekövetkező változásokat már a tünetek megjelenése előtt kimutatni. A tanulmányban a kutatók a UK Biobank adatait elemezték, és számos területen, például a problémamegoldásban és a számok felidézésében találtak károsodást számos betegnél, évekkel azelőtt, hogy hivatalos diagnózist kaptak volna.

Rovatok