Index Vakbarát Hírportál

Tényleg ilyen lenne az űr illata?

2022. október 16., vasárnap 13:31

Az AromAtom összesen 24 illatot tartalmaz, ezek segítségével Földről induló űrutat járhatunk be, amely a Tejútrendszer közepéig tart.

Érdekes, ha valaki egyszerre az asztrobiológia doktora és hivatásos parfümőr, Marina Barcenilla ilyen minőségében az asztrokémia és az űrhajósok jelentései alapján hozza létre az űr illatát. A termékcsalád neve találóan AromAtom, amelybe többféle illat is beletartozik.

Vajon az űrhajósok mit mondanak az űr szagáról? Technikailag nem tudják közvetlenül érezni, mert az orr nem működik vákuumban. Ha pedig levennék a sisakot, talán meg tudnák szimatolni az űrt, de jelentést már nem tudnának adni róla – írja az interestingengineering.com.

Az űr szaga

A NASA-tól Donald Petit és az Európai Űrügynökségtől (ESA) Tim Peak űrhajósok beszámolója szerint az űr illata a hegesztés szagára hasonlít, vagy a nyáron füstölő grillsütőre. A kutatók a Földön és a galaxis más részein található különféle vegyi anyagok és elemek segítségével állíthatják fel téziseiket az űr illatáról. Az asztrokémikusok az égitestek, az atomok kapcsolódásait és a teret alkotó molekulákat tanulmányozzák. 

Az AromAtom termékcsaládjába tartozó egyik illat, a Space Donald Petit űrsétás beszámolóján alapul, hogy mit érzett, amikor kinyitotta az űrhajó zsilipjét: mindig ugyanazt az édes, fémes illatot. Az AromAtom összesen 24 illatot tartalmaz, ezek segítségével Földről induló űrutat járhatunk be, amely a Tejútrendszer közepéig tart. Barcenilla elmondása szerint a Hold, a Mars mind benne vannak.

A kedvencem pokolian büdös, ez a Jupiter

– mondja Barcenilla, aki állítja, a Jupiternek sok különböző rétege van, mindegyiknek sajátos a kémiája, emiatt a szagok is megváltoznak: rétegről rétegre bonyolultabbá és büdösebbé válnak.

A Sagittarius B2 nevű illat a Tejútrendszer közepének szagát akarja megmutatni, ez a legnépszerűbb az emberek között, mert az ismerős málna, alkohol és körömlakk illatára emlékeztet. Barcenilla egy másik kedvence a Hold aroma, különösen annak füstössége. A parfümöt Gene Cernan űrhajós leírása ihlette.

A Mars, a negyedik illat poros, kénes és klóros jegyekkel rendelkezik, és helyi mérésekből és a marsi meteoritok vizsgálatából származó kémiai és ásványtani adatokon alapul.

Barcenilla szerint az egész űrillat arról szól, hogy a tér kémiáját a mindennapi tárgyakhoz kell kapcsolni, hogy az emberek sokkal közelebb érezzék magukat a bolygókhoz – így nem annyira elvont vagy félelmetes a világűr és a többi bolygó.

(Borítókép: NASA / AFP)

Rovatok