Index Vakbarát Hírportál

Nem mindegy, melyik oldalán alszik

2022. október 17., hétfő 19:18

Jobb vagy bal oldal? Hason vagy háton? Hidegben vagy melegben? Teljes sötétségben vagy minimális fényben? Számtalan kérdés merülhet fel, ha az ideális alvásról van szó, így összegyűjtöttük, önnek mi lehet a legpraktikusabb.

Ezekben a stresszes időkben kifejezetten fontos a rendszeres, megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. De hogyan is érhetjük el azt? Az alváskutatók megszámlálhatatlan mennyiségű praktikát felsoroltak már, melyeket betartva egyszerűen (de legalábbis könnyebben) álomba szenderülhetünk – kezdve a kékfény-kibocsátó eszközök, azaz a mobiltelefonok, laptopok és tévék lefekvés előtti használatának mellőzésétől egészen a bárányok számolgatásán át egy nyugtató tea elfogyasztásáig. Ezek ellenére is fennáll azonban a kérdés:

amennyiben elalszunk, milyen pozícióban tegyük azt?

Van, aki a bal, más a jobb oldalon alvásra esküszik, míg egyeseknek a háton vagy épp a hason alvás vált be leginkább, az azonban, hogy egy pozícióban könnyen el tud aludni, nem feltétlenül jelenti, hogy önnek az a legegészségesebb.

Ha hasi panaszokkal küzd

Amennyiben hasi panaszokkal, például gyomorfájással vagy refluxszal küzd, érdemesebb például a bal oldalán aludnia. Mivel az emberek többségének gyomra a has bal oldalán ül, ezért bal oldalra fordulva a gyomor tartalma a gravitáció miatt nagyobb valószínűséggel marad a helyén. Ha azonban a jobb oldalára fordul, a gyomor megemelkedett helyzete miatt nagyobb lehet a reflux kockázata, bár érdemes észben tartani, hogy ez nem feltétlenül igaz mindenkire, hiszen mind mások vagyunk – fogalmaz az IFL Science.

Refluxként a tápcsatorna felső szakaszának azon összetett működési zavarára tekintünk, melynek eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom, azaz a refluxátum a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz. Ha ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket tapasztal magán, mindenképp érdemes kipróbálnia a bal oldalon alvást – szakorvos véleményének kikérése azonban elengedhetetlen.

Ha légzési problémái vannak

Míg a bal oldal jó választásnak tűnhet bizonyos gyomorproblémákkal küzdő emberek számára, a jobb oldalon alvás a tüdővel, így a légzéssel és az alvási apnoéval hozható összefüggésbe. Egy 2011-es kutatás arra kereste a választ, hogy az előbb említett betegségben szenvedők közül kinek milyen légzési nehézségei akadtak amennyiben a bal, majd a jobb oldalukra fordulva aludtak.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Leggyakoribb formája az obstruktív alvási apnoe, melyet a torok izmainak ellazulása hoz létre, míg másik változata a centrális alvási apnoe, amely azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. A kutatás megállapította, hogy az apnoés tünetekre meglepően nagy hatással van az, hogy a beteg éppen melyik oldalán alszik – a jobb oldalon pihenők esetében ugyanis jelentősen csökkentek az obstruktív alvási apnoe tünetei.

Ugyan a jobb oldali alvás és a jobb légzés közötti összefüggések még nem teljesen tisztázottak, egy 2018-as kutatás még tovább vitte ezt a szálat: echokardiográfiával vizsgálták a különböző pózokban alvó alanyokat. Bár jelentős áttörést nem értek el, a kutatásból kiderült, hogy a különböző szívpanaszokkal rendelkező alanyok vélhetően egy tudat alatti önvédelmi mechanizmus okán gyakran részesítik előnyben a jobb oldali alvást.

Amit semmiképp se tegyen

Bár a jobb vagy a bal oldalon alvás mellett a mai napig nincsenek mindent eldöntő érvek, a hason alvásról már kicsit más a tudományos vélemény – ez ugyanis a legegészségtelenebb alvási pozíció. Ha hason, vagyis arccal lefelé alszik, jelentősen növeli annak az esélyét, hogy nyomás keletkezzen a szemeiben, ami glaukómához, optikai neuropátiához és látásproblémákhoz vezethet.

Ezek mellett a hason alvás a bőrre (legfőképp az arcbőrre) is negatív hatással van, az arcra nehezedő nyomásnak köszönhetően ugyanis alvási ráncok alakulhatnak ki. Az éjszaka során egyébként átlagosan hússzor változtatunk alvási pozíciónkon, és bár a háton alvás jó praktikának tűnhet az alvási ráncok elkerüléséhez, a hanyatt fekvés sem a legjobb megoldás, ebben a pózban ugyanis szintén légzési nehézségekbe ütközhetünk.

Hány fok legyen a hálószobában?

Hálószobánk hőmérséklete szintén befolyásolhatja az alvás minőségét, melynek egyik legfontosabb tényezője a National Sleep Foundation felmérése szerint a hűvös szobahőmérséklet. Bár elsőre sokkolóan hathat, több kutatás is alátámasztja, hogy az ideális hőmérséklet alváshoz körülbelül 16 és 20 Celsius-fok között alakul, legideálisabbként a 18,3 Celsius-fokot megjelölve – a legjobb pedig, ha ezt egy már-már teljesen sötét szobával párosítja.

Összességében tehát elmondható, hogy az egészséges és minőségi alvás érdekében a jobb vagy bal oldalán, egy 18 fokos hálószobában, közel teljes sötétségben érdemes álomba szenderülnie, és aludnia legalább 7 órán át.

(Borítókép: Andrew Lichtenstein / Corbis / Getty Images)

Rovatok