Index Vakbarát Hírportál

A világ népessége hamarosan eléri a nyolcmilliárdos mérföldkövet

2022. október 18., kedd 12:31

A világnak nem szabad túlnépesedés miatti pánikkeltésbe bocsátkoznia, amiért a Földön élő emberek száma közelít a nyolcmilliárdhoz – mondta az ENSZ egyik magas rangú tisztviselője.

A világ népessége az előrejelzések szerint november 15-én éri el a nyolcmilliárd fős mérföldkövet, és a The Guardian szerint egyesek aggodalmukat fejezik ki a növekvő népességszám hatása miatt egy olyan világra, amely már így is hatalmas egyenlőtlenségekkel, éghajlati válsággal és háborús konfliktusokkal küzd, melyek miatt emberek tömegesen hagyják el lakhelyüket. 

Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) ügyvezető igazgatója azonban arra sürgette az országokat, hogy ne essenek pánikba, hanem inkább a demográfiai változások által leginkább veszélyeztetett nők, gyermekek és marginalizált emberek megsegítésére összpontosítsanak. 

Az igazgató szerint ha a kormányok csak a számokra koncentrálnak, akkor fennáll annak a veszélye, hogy olyan népességszabályozást vezetnek be, amelyről a történelem bebizonyította, hogy hatástalan, sőt veszélyes.

A kényszersterilizációs kampányoktól kezdve a családtervezés és a fogamzásgátlás korlátozásáig számolnunk kell a népességnövekedés visszafordítására irányuló politikák hosszú távú hatásaival

– mondta Natalia Karem. Szerinte nem szabad hagyni, hogy megismétlődjenek az emberi jogok sértései, amelyek „megfosztják a nőket attól a lehetőségtől, hogy eldönthessék, hogy teherbe essenek-e, vagy hogy mikor essenek teherbe”.

A világ 60 százaléka kevésbé termékeny

Hozzátette, hogy a népesedési pánikkeltés csak eltereli a figyelmünket arról, amire koncentrálnunk kellene.

A csökkenő születésszámoknak köszönhetően a világ népességnövekedésének üteme, amely az 1960-as évek végén valamivel több mint évi 2 százalékos csúcsot ért el, mára 1 százalék alá csökkent. Az ENSZ becslései szerint az emberek mintegy 60 százaléka olyan országokban él, ahol a termékenységi szint az elismert helyettesítési szint (amikor a népesség egyik generációról a másikra pontosan pótolja önmagát) alatt van, azaz átlagosan 2,1 születés jut egy nőre.

A spektrum másik végén mindössze nyolc ország – köztük Nigéria, Etiópia és a Fülöp-szigetek – az előrejelzések szerint 2050-re a teljes népességnövekedés felét fogja kitenni. Ezen országok egyike, India várhatóan jövő évtől megelőzi Kínát, és a világ legnépesebb országává válik.

(Borítókép:  Laura Lezza/Getty Images)

Rovatok