Index Vakbarát Hírportál

Anglia lehet a világon az első ország, amely legyőzi a HIV-fertőzést

2022. október 22., szombat 16:44

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat úgy véli, hogy 2030-ig minden új HIV-fertőzést meg fog akadályozni, miután egy sor megállapodást írt alá annak biztosítására, hogy Anglia-szerte új gyógyszerek álljanak rendelkezésre a regionális egyenlőtlenségek megszüntetésére.

A HIV-fertőzöttek hozzáférhetnek a kabotegravir- és a rilpivirininjekciós kezeléshez, a gyógyszeres kezelésre nem alkalmas állapotú fertőzésben szenvedők pedig a múlt héten jóváhagyott fosztemszavirhoz.

Az új kezelések Anglia-szerte mintegy 148 ezer ember számára lesznek elérhetők, amivel megszűnik a bizonytalanság a HIV-fertőzöttek számára azokban a régiókban, ahol nem fértek hozzá a legjobb kezeléshez – írja a Guardian.

A kabotegravirt, amit mindig a rilpivirinnel kombinálva használnak, januárban engedélyezték, és csak kéthavonta kell beadni, ellentétben a tablettákkal, amelyeket naponta kell bevenni, és az adagok kihagyása esetén tartósan elveszíthetik hatóerejüket.

A HIV-kezelés célja, hogy a vérben lévő vírusrészecskék számát, az úgynevezett vírusterhelést olyan alacsonyan tartsa, hogy az ne legyen kimutatható, illetve a fertőzés ne legyen átadható az emberek között.

Megállítható a fertőzés

A HIV-gyógyszerek elérhetőségével nulla a kockázata annak, hogy bárki, aki következetesen kezelést kap, átadhatja a HIV-et másoknak, ami a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint segít abban, hogy a világon elsőként az egészségügyi rendszer megakadályozza a vírus terjedését.

Stephen Powis, az NHS igazgatója elmondta, az NHS bebizonyította, hogy képes olyan megállapodásokat kötni a gyógyszergyártó cégekkel, amelyek világszínvonalú ellátást kínálnak olyan áron, ami a legjobb értéket nyújtja az adófizetők számára.

A HIV-gyógyszerekre vonatkozó új, nemzeti szintű megállapodás, valamint a jobb tesztelés, diagnózis és támogatás az NHS vírus elleni harcának előrelépése, mivel több ember kapja meg a szükséges kezelést, hogy megállítsuk a vírus terjedését

 – tette hozzá Stephen Powis.

A HIV és az AIDS első felismerése óta eltelt évtizedekben hatalmas fejlődést értek el, és tavaly az új HIV-diagnózisok száma 2955-re csökkent. 2014 és 2019 között 34 százalékkal csökkent a fertőzések száma, ami az NHS szerint a jobb kezelésnek és a megelőző gyógyszerekhez való jobb hozzáférésnek köszönhető.

Rovatok