Index Vakbarát Hírportál

Alvással is fogyhatunk?

2022. október 24., hétfő 20:14

Az új kutatások szerint súlyemelés, szénhidrátkerülés, tojásevés, ecet, probiotikumok és sok alvás segíthet a gyors fogyásban.

A fogyás még mindig az egyik legnagyobb kihívás a ma emberének. Tudjuk ugyan, hogy a túlsúly egészségtelen, és nem is vonzó, de nehezen mondunk le a bolti finomságokról, és idő hiányában vagy lustaságból nem sportolunk rendszeresen. Lefogyni nem ördöngösség, ha megvan az elhatározás, de a hozzá vezető út, ha nem is egyénenként, de mégis elég változatos lehet. Nem mindenkinek működik a szénhidrátmegvonás, a sport, a fehérjedús étrend, van viszont olyan módszer, ami igenis általánosan segítheti bárki fogyását. Például az alvás!

A nagy zsírszázalék egészségtelen, és sok betegség okozója, de a túl alacsony zsírmennyiség is ártalmas, a férfiak testzsírja nem mehet 5 százalék alá, különben vitaminhiány, idegrendszeri károsodás és egyéb betegségek léphetnek fel. De könnyű a jó zsírszázalékot fenntartani, ha az ember

az egészségtelen zsírok helyett az egészségesekből (magvak, olívaolaj) fogyaszt elegendőt.

Ha kerüljük is az egészségtelen zsírokat, akkor sem fogunk lefogyni, maximum sorvadni, ennek elkerülése miatt muszáj mozogni is, de nem mindegy, mit.

A jó sportok

Ha zsírt vesztünk, de megtartanánk az izmot, kezdjünk súlyt emelni, ezzel növelhetjük  állóképességünket, erőnket, az izmok több kalóriát égetnek el, vagyis beindul a zsír lebontása és a fogyás. Nem kell súlyzót venni, bármit emelgethetünk, amíg nem ejtjük a fejünkre.

Az intervallumedzés, avagy a HIT hatékonyabb zsírégető, mint a hosszú ideig tartó gyakorlatok. A National Library of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint ez az edzésforma 30 százalékkal több kalóriát éget el, mint egyéb gyakorlatok, ráadásul gyorsabban is végzünk velük, csak bírjuk szívvel és tüdővel.

A 20-40 percig tartó kardió, aerob edzések (séta, futás, tánc, boksz) viszont egy posztmenopauzás nőkön végzett vizsgálat alapján javítják az anyagcserét, és csökkentik a zsigeri zsírt.

Karcsúsodjunk álmunkban!

Most elérkeztünk ahhoz a részhez, ami mindenkinek tetszeni fog: aludjunk többet! Igen, a jó alvás kevesebb kalória bevitelére sarkall, mert ha kipihentek vagyunk, nem eszünk olyan sokat, és főleg nem szénhidrátokat, amitől élénkséget várunk, de csak úszógumik érkeznek.

Fontos, hogy elkerüljük a finomított ételeket és a szénhidrátokat, helyettük együnk sok fehérjét, zöldséget. A fehérjedús ételek (tojás, mandula, zabpehely, brokkoli, csirke) égetik a zsírt, serkentik az anyagcserét, csökkentik az éhségérzetet. De a rostokról se feledkezzünk meg: egy 2019-es tanulmány összefüggést mutatott ki a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása és az alacsonyabb testtömegindex (BMI) között.

Bónusztipp: az ecet (balzsam, alma vagy bármilyen étkezési) csökkenti a zsírt, mérsékeli a vércukorszintet, elősegíti a szív egészségét.

A táplálkozás-szakértőknek már azt is sikerült kimutatniuk, hogy a probiotikumokat rendszeresen fogyasztó emberek súlya és zsírtömege csökken, tehát vigyünk be belőlük eleget, akár étrend-kiegészítők vagy joghurt, kombucha tea formájában. Remekül támogatják az egészséges bélflórát és az anyagcserét.

(Borítókép: Ute Grabowsky / Photothek / Getty Images)

Rovatok