Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, kik a legjobbak a keresztrejtvényekben és a szójátékokban

2022. október 25., kedd 21:23

Verbális folyékonyságban – azaz a szókincs mérőszámában – és a verbális memóriában is jobbnak bizonyulnak a nők, emiatt hatványozottan érdemes átgondolni akár egy családi társasjátékozás közben is, hogy a különböző szókereső és szójátékokban milyen nemű partnert választunk.

A különböző szókereső játékok az elmúlt években a technológia fejlődésének köszönhetően meghódították az okostelefonjainkat, szinte nem lehet úgy egy megállót utazni a villamoson, hogy valaki mellettünk ne keresné őrülten a szavakat a különböző szójátékokban. Természetesen így van ez a régimódi szókeresők, a keresztrejtvények esetében is, amelyek továbbra sem mentek ki a divatból, a mai napig előszeretettel lapozunk az újságok és magazinok utolsó oldalaira tesztelni a szókincsünket és tudásunkat. 

De vajon kik tudják az igazán kiemelkedőt nyújtani ezekben a játékokban? 

Érdemes tudatosan megválasztani, kitől kérünk segítséget a reggeli kávé mellett golyóstollal firkált keresztrejtvényünkhöz, vagy a családi társasjáték-délutánon Scrabble-ben, ugyanis egy friss tanulmány szerint a szókereső játékokban a nők sokkal jobban teljesítenek, mint a férfiak. 

A norvégiai Bergeni Egyetem kutatói összesen 168 korábbi tanulmányt, kutatást és disszertációt elemeztek, amelyekben a különböző nemek verbális fluenciáját, azaz verbális folyékonyságát és verbális memóriáját elemezték. De mit is jelentenek ezek a kifejezések? A verbális folyékonyság tulajdonképpen a szókincs mérőszáma, míg a verbális memória a múltban hallott szavak felidézésének képességét jelenti. 

A nők egyszerűen jobbak. A legtöbb intellektuális készség azonban nem vagy csak elhanyagolható különbséget mutat a férfiak és a nők teljesítményében. Eddig főként azokon a képességeken volt a hangsúly a közbeszédben és a kutatók körében is, amelyekben a férfiak uralták a terepet, az elmúlt években azonban egyre több, a nők kiemelkedő képességeiről beszámoló publikáció is napvilágot látott

– vélekedett a tanulmányon dolgozó Marco Hirnstein professzor. 

Évtizedek után vizsgálták újra

A kutatás az eredmények mellett amiatt is meglehetősen nagy jelentőséggel bír, hogy ebben a témában legutóbb évtizedekkel ezelőtt, még 1988-ban jelent meg az ezt taglaló szakirodalom. Az akkori kutatás kis női előnyt mutatott a verbális fluenciában, emiatt Hirnstein és kollégái e publikáció eredményeit szerették volna frissíteni most közzétett tanulmányukkal. 

A kutatók az összes fellelhető tanulmányon, folyóiraton, doktori disszertáción metaanalízist végeztek, amely az elmúlt ötven évből több mint 350 ezer ember adatait tartalmazta. Az eredményeket összevetették azzal, hogy milyen kapcsolatban állnak a szerző nemével, a résztvevők életkorával és a publikáció kiadásának évével is. 

A Perspectives on Psychological Science folyóiratban publikált eredmények ugyan csekély, de egyértelmű előnyt mutattak a nők javára a verbális folyékonyság és a verbális memória terén. A verbális folyékonyságnál ugyan csak a fonemikus folyékonyságban teljesítettek jobban, memóriában egyértelműen kiderült, hogy a szavakra való emlékezetben a nők határozottan jobbak.

Ennél talán még érdekesebb eredmény, hogy a nők előnyének mértéke a tanulmányokban összefüggésben állt a publikációt készítő személy nemével is: míg a női tudósok nagyobb számú női előnyről, addig a férfi kutatók sokkal kisebb előnyről számoltak be tanulmányaikban. 

Mind a férfi, mind a női szerzők jobb teljesítményről számoltak be a saját nemükhöz tartozó résztvevőket illetően. Emiatt meg kell vizsgálni ezeknek a publikációknak a torzításait, hogy sokkal tisztább képet lehessen kapni

– emelte ki a professzor, aki szerint a mostani kutatás komoly segítség lehet a demenciakutatásokban is, ugyanis a nők állapotát e vizsgálatok során sokszor félrediagnosztizálják az általuk nyújtott jobb teljesítmény miatt. 

Konkrét dolgokra is jobban emlékeznek a nők 

Talán már mindenki hallotta baráti társaságban vagy akár a saját családjában, hogy a nők sokkal több mindenre, még az apróságokra is pontosan emlékeznek a férfiakkal szemben – akik a sztereotípiák szerint gyakran szinte azonnal elfelejtenek számukra jelentéktelennek tartott információkat. 

A svéd Karolinska Institute kutatása minderre tudományos bizonyítékot is talált, felmérésük szerint ugyanis a nők verbális memóriája mellett az epizodikus emlékezetük is sokkal jobb, mint a férfiaké. Az epizodikus memória az a képesség, amellyel emlékezni tudunk a különböző életeseményekre és történésekre, a nők így például jobban emlékeznek arra, hogy mi történt múlt hét kedden, vagy megetették-e már a kutyát reggel.

A kutatás szerint a nők emellett az arcok felismerésében és az érzékszervi emlékekben, például a szagok felismerésében és az azokra való emlékezésben is előzik a másik nem képviselőit. Ezek fényében hatványozottan érdemes alaposan átgondolni, ki és miben száll vitába a nőkkel egy-egy korábbi történés kapcsán...

Nemcsak az ágyban, hanem agyban is mások vagyunk

A fent taglalt különbségek a Pennsylvaniai Egyetem kutatói szerint amiatt lehetnek, mert a nők és a férfiak agya különbözik. A kutatók megállapították, hogy teljesen eltérő az idegsejtek összeköttetése, azaz konnektomja az agyban nemenként. A konnektom az agy idegsejtjei között létrejövő kapcsolatok térképe, egyfajta kapcsolási rajzként is felfogható. 

Minden egyes konnektom az agy régiói közötti közös huzalozáson alapul – például a beszéddel foglalkozó régió és a hallásért felelős régió összekapcsolása –, amely rögzített referenciakeretet ad a kutatóknak – írja a DailyMail

Ezektől eltérően azonban a publikáció szerint a kutatócsapat finom különbségeket talált a férfiak és a nők agyának bekötésében. Az így kapott térképnek csúfolt képből megállapították, hogy a férfiak agyának összeköttetése a tudatosságot és a motoros készségeket helyezi előtérbe, míg a nők agyában lévő kapcsolatok előnyt biztosítanak számukra a memóriában és a szociális kognícióban.

(Borítókép: Tschanz Hofmann / picture alliance / Getty Images)

Rovatok