Index Vakbarát Hírportál

Kínában már belélegezhető vakcinát alkalmaznak

2022. október 27., csütörtök 07:05

A koronavírus elleni oltások forradalmian új, belélegezhető kiszerelését alkalmazzák Sanghajban emlékeztető dózisként.

A kínai metropolisz hivatalos közösségi oldalán közzétett bejelentés szerint ezt a fajta hatóanyagot abban az esetben javasolják, ha a beteg korábban már megkapta a hagyományos oltást is, vagyis emlékeztetőként ajánlják. A pekingi kormány keddi bejelentése szerint 23 millió sanghaji lakos kapott teljes körű oltást a Covid–19 ellen, és közülük több mint 12 millióan kaptak emlékeztető oltást. 

A kínai állami médiában közzétett videón bemutatják az új gyógyszer beadásának technikáját. Porlasztót használnak a folyadék aeroszollá alakítására a szájon keresztül történő belélegzéshez. Egy kicsiny, átlátszó készüléken keresztül kell belélegezni a szert, majd pár másodpercig visszatartani a lélegzetet. A teljes eljárás nagyjából 20 másodpercet vesz igénybe – részletezi a kínai CGTN.

A dizájnt az ihlette, ahogyan az emberek kávét isznak, de ahelyett, hogy a gyomorba juttatnák a hatóanyagot, az aeroszolizált vakcinát a légutakba és a tüdőbe szívják be. A SARS COV2 is cseppek formájában kerül a szervezetbe az első belépési ponton, az orrnyálkahártyán keresztül

– tudta meg a Global Times a gyártótól. A cég úgy fogalmazott: a klinikai kísérletek bebizonyították, hogy az aeroszolos vakcina biztonságos és erősen immunogén az omikron ellen is.

A kínai hatóságok már szeptemberben engedélyezték a vektor alapú „tű nélküli vakcinát”, azonban csak emlékeztető adagként azoknak a 18 év felettieknek, akik több mint hat hónapja kapták meg a koronavírus elleni oltóanyag legalább második dózisát. 

A gyógyszert a kínai CanSino Biologics cég fejlesztette ki. Peking célja, hogy minél többen kapjanak emlékeztető oltást, mielőtt lazítanák a világszinten is egyedülállóan szigorú járványügyi korlátozásokat. Október közepéig a kínaiak 90 százaléka volt teljesen beoltva, és 57 százalékuk kapott emlékeztető oltást.

A tudósok azt is remélik, hogy a tű nélküli megoldás elősegíti a vakcina elérhetőségét azon országokban, ahol az egészségügyi rendszer nem rendelkezik kellően hatékony felszereltséggel a hagyományos oltási kampányhoz – idézi az MTI az AP-t. 

(Borítókép: A védőfelszerelésben dolgozó egészségügyi dolgozók 2022. július 10-én Sanghajban, Kínában. Fotó: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok