Index Vakbarát Hírportál

Miért mennek össze a ruhák a mosásban?

2022. november 8., kedd 10:50

A gyapjúruhák nagy veszélyben vannak, de a poliészter miért ússza meg? A titok a ruhák szerkezetében rejlik.

Megint évszakváltás közepén vagyunk, ami nemcsak fejfájást okozhat, hanem hosszú, tanácstalan perceket is a ruhásszekrény előtt. Mit vegyünk fel, ha reggel gyötör a cidri, délután meg szinte tavasziasan enyhe idő van, ha otthon már spórolunk a fűtéssel, de a munkahelyen kellemes meleg fogad? Egy inggel és egy könnyű pulóverrel nem lehet mellélőni, de hol a tavaly vásárolt M-es darab? És mi ez a minimellény helyette a polcon?

A mosógép a zsugorító gazember?

A gyapjúpulóvereknél és egyéb tiszta pamutdaraboknál könnyen előfordulhat, hogy összemennek a mosásban, de a szintetikus anyagok ellenállóbbak. Vagyis jól tesszük, ha nem együtt mossuk a poliészter mackófelsőt és a szép, norvég mintás kardigánt.

A ruhák természetes szálai hosszú molekulákból állnak, a pamut növényi rostjai cellulózból és a juhszőrből származó fehérjékből – írja a Maxi Sciences. A szálak összetartásához és a szövet kialakításához ezek a hosszú molekulák különböző kapcsolatokon keresztül kölcsönhatásba lépnek egymással, hidrogénkötésekkel például – amelyeket két hidrogénatom alkot. Ezt a törékeny kapcsolatot a mosógép igencsak megtépázza, főleg, ha magas hőmérsékleten mosunk. A forró víz hatására ugyanis részben felbomlanak a kötések, a szálak meglazulnak. Akkor miért nem nőnek meg a ruhák a zsugorodás helyett?

Jó kérdés, a válasz a mosógépben van: amíg bent pörögnek, valóban kinyúlnak a ruhák, de ha véget ér a vizes fázis, a kötések jobban megfeszülnek, mint mosás előtt, és kész a miniruha. Száradáskor az anyag szálai között új, sűrűbb hidrogénkötések jönnek létre, emiatt megy össze a pulóver. A ruhák tehát valójában nem is a mosásban, hanem száradáskor ugranak össze.

A poliészternél és egyéb műanyagoknál nem több rövid szál van, hanem hosszú és stabilabb szálak, amelyek nem tudnak zsugorodni.

Most, hogy már értjük a töpörödés mechanikáját, mit tehetünk, hogy a legjobb gyapjú- és legdrágább kasmírpulóverunk és harisnyánk túlélje a mosást?

Alacsony hőfokon vagy kézzel mossunk, és kerüljük a szárítógép használatát. Ha új gyapjúholmit veszünk, talán érdemesebb egy számmal nagyobba beruházni, mert a zsugorodás nagyon benne van a pakliban, akkor is, ha óvatosak vagyunk. De jó megoldás lehet turkálókban vásárolni a természetes anyagú ruhákat, mert ezek már biztos átestek egy-két mosáson, tehát ellenállóbbak, kevésbé sérülékenyek.

(Borítókép: Monika Skolimowska / picture alliance / Getty Images)

Rovatok