Index Vakbarát Hírportál

Kiirtás fenyegeti a tigriseket

2022. november 8., kedd 14:07

A tigrisek illegális vadászata és kereskedelme jelentősen veszélyezteti a védett nagymacskák állományát – figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Becslések szerint 2000 és 2022 között világszerte legalább 3377 tigris válhatott kereskedők vagy orvvadászok áldozatává – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által alapított, vadkereskedelmet felügyelő nemzetközi hálózat, a Traffic szerdán közzétett jelentéséből.

A populációt az élőhely beszűkülése és a tigris-ember konfliktusok is veszélyeztetik.

A WWF németországi illetékese, Arnulf Köhncke szerint a tigrisek illegális vadászata veszélybe sodorhatja az állományvédelem terén eddig elért eredményeket. A tisztségviselő arra kérte a bűnüldöző szerveket, hogy szigorítsák az orvvadászok és a csempészek felelősségre vonását.

Magángyűjteményekben vagy tenyésztőknél köt ki a veszélyeztetett faj

A WFF adatai szerint körülbelül 4500 tigris él vadon Ázsiában. Természetes élőhelyük tizenhárom országra korlátozódik. Az IUCN vörös listáján a tigris veszélyeztetett fajként szerepel. A nagymacskáknak otthont adó országok – India, Oroszország, Kína és más dél-, valamint délkelet-ázsiai országok – megegyeztek abban, hogy mindent megtesznek az állatok védelméért. Tizenkét évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy 2022-ig – a tigris évéig – megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma. India, Nepál és Oroszország több eredményt jelentett be ezen a téren az elmúlt időszakban.

A WWF rámutatott, hogy a tigrisbundát ágyelőként vagy státusszimbólumként használják, míg a csontokból, karmokból és fogakból gyógyhatással nem rendelkező, gyógyszernek tartott port vagy amulettet készítenek.

Az élő állatok magángyűjteményekben vagy tenyésztőknél kötnek ki.

Ezek az országok a legveszélyesebbek a nagymacskáknak

A jelentés szerint 2000 és 2022 között több mint 2300 embert vettek őrizetbe tigriscsempészet miatt, elsősorban azokban az országokban, ahol a nagymacskák szabadon élnek. A legtöbb csíkos bundájú ragadozót Indiában, Kínában és Indonéziában foglalták le. A tigris éve, azaz

2022 első felében jóval több állatot foglaltak le Indonéziában, Thaiföldön és Oroszországban, mint az előző két évtized éveinek első hat hónapjában.

Indonéziában, a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett szumátrai tigris hazájában 18 tigris vált kereskedők és orvvadászok áldozatává idén január és július között. 2021-ben egész évben 16 áldozatról tudnak.

Bár 2018 óta összességében csökkent a lefoglalt tigrisek és tigristestrészek száma, Kínában, Indiában és Vietnámban nőtt a ragadozók kereskedelmének volumene.

A Traffic egyúttal 675 olyan közösségimédia-fiókot azonosított, amely tigrisek vagy tigristestrészek kereskedelméhez köthető Délkelet-Ázsiában. Ezek 75 százaléka vietnámi.

(Borítókép: Tigris a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok