Index Vakbarát Hírportál

Végre kiderült: reggeli előtt vagy után mossunk fogat?

2022. november 9., szerda 06:22

Régóta megy a vita arról, hogy reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni. Nézzük a különböző érveket!

Azzal mindenki tisztában van, hogy naponta minimum kétszer fogat kell mosni, de az már nem ilyen egyértelmű, hogy reggel evés előtt vagy után kell megejteni a súrolást. A The New York Times szakértőket faggatott a helyes időzítésről.

Apoena de Aguiar Ribeiro, a Chapel Hill-i Észak-karolinai Egyetem gyermekfogorvosa és mikrobiológusa az étkezés előtti fogmosásra szavaz, mert mint mondja, reggel rengeteg baktérium fészkelődik a szánkban, és ha fogmosás előtt eszünk, még tápláljuk is ezeket a mikroorganizmusokat, ráadásul le is nyeljük őket. Na, ez nem hiányzik senkinek.

Carlos Gonzalez-Cabezas, a Michigani Egyetem fogorvosi iskolájának doktora és dékánhelyettese teljesen egyetért vele, mert a sokak által reggelire fogyasztott

szénhidrátok (gabonafélék, gofri, palacsinta) táplálják a száj kellemetlen baktériumait.

A reggeli előtti alapos fogmosás eltávolítja ezeket a mikroorganizmusokat, és megakadályozza szaporodásukat. Ha mégsem reggeli előtt tisztítjuk fogainkat, és a baktériumok belakmároznak a reggelinkből, savak szabadulnak fel, amik koptatják a fogak zománcát, és hajlamossá teszik fogainkat a szuvasodásra.

Apoena de Aguiar Ribeiro szerint a fogmosás serkenti a nyáltermelést, ami erősíti a fogakat, és segíti a száj savasságának semlegesítését. A fluoridban gazdag fogkrémek felveszik a harcot a savakkal. Ebben azonban Carlos Gonzalez-Cabezas már nem ért egyet vele, sőt,

a fogkrémben lévő fluor egy teljes napon keresztül hatékonyabb lesz, de csak ha nem eszünk fogmosás után!

Carlos Gonzalez-Cabezas szerint ugyan a baktériumok savakat termelnek a reggeli során, de a rövid ideig tartó, csak tíz-tizenöt perces korai étkezések nem vezethetnek igazán káros következményekhez. Ő inkább az étkezés utáni fogmosásra szavaz, ami alaposan megtisztítaná a szájat az ételmaradékoktól.

Ha még a szakemberek sem értenek egyet, akkor talán leszögezhetjük, hogy a legfontosabb a napi minimum kétszeri fogsúrolás, és az már igazán rajtunk múlik, hogy a tudományos érveket mérlegeljük, vagy napi rutinunk határozza meg, mikor mossuk meg a nap során először a fogunkat.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok