Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára azonosíthatják Mátyás király maradványait

2022. november 25., péntek 12:31

Már minden adott ahhoz, hogy azonosíthassák Mátyás király csontjait. A Kásler Miklós miniszterelnöki biztos által vezetett kutatócsoportnak 550 feltérképezetlen csontból kell mintát vennie ahhoz, hogy ráakadhassanak Hunyadi Mátyás földi maradványaira.

A Helyon szaklapban publikált kutatás eredménye szerint a Magyarságkutató Intézet munkatársai Kásler Miklós professzor, miniszterelnöki biztos vezetésével azonosították a Hunyadi–Corvin-család utolsó két férfi leszármazottjának személyazonosságát. A székesfehérvári koronázótemplom helyén lévő csontkamrában őrzött maradványok között feltehetően Hunyadi Mátyás maradványait is megtalálták. 

A professzor elmondása szerint a fehérvári osszáriumban csaknem 900 csontot, köztük koponyákat is őriznek. Ezeknek a DNS-eit és örökítőanyagait vizsgálták a szakemberek, úgy, hogy minden koponyából és csontvázból mintát vettek. Jelenleg körülbelül 350 csont esetében készült el a teljes genetikai állomány feltérképezése. A maradék 550 feltérképezetlen csont közül várják majd a kutatók, hogy megtalálják Hunyadi Mátyás földi maradványait. 

Világviszonylatban is gyorsnak számít ez a szekvenálás, azaz a DNS genetikai információinak meghatározása. Azt nem tudhatjuk, hogy az ilyen szempontból még hátralévő csontok között mikor akadunk, akadhatunk Hunyadi Mátyás földi maradványaira. Lehet, hogy már a második csont vizsgálatakor, de lehet, hogy a 400. koponya, csontváz esetében

– mondta a Fejér Megyei Hírportál kérdésére Kásler Miklós, aki hangsúlyozta, Nápolyban is szeretnének majd kutatni, az ott eltemetett Anjou-leszármazottak földi maradványaiból DNS-mintát venni, hogy az Anjoukhoz tartozó Károly Róbert és Nagy Lajos földi maradványait is sikerülhessen azonosítani.

(Borítókép: Kásler Miklós 2022. április 13-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok