Index Vakbarát Hírportál

Tengereket és felhőket találtak a Szaturnusz holdján

2022. december 4., vasárnap 18:05

A Titán az egyetlen olyan égitest a Naprendszerben, amely a Földet leszámítva tengerekkel, folyókkal és tavakkal rendelkezik. Igaz, ezek nem vízből, hanem szénhidrogénekből, például metánból állnak, egyedi tulajdonságai miatt mégis érdemes tanulmányozni a holdat.

A Cassini-űrszonda 2017-es megsemmisülése óta nem sok lehetőségünk volt a Szaturnusz különleges holdjának megfigyelésére, a James Webb űrteleszkóp és a földön lévő Keck obszervatórium összedolgozásának köszönhetően azonban most egy minden eddiginél részletesebb képet kaphattunk a Titánról.

Mint az a nemrégiben közzétett képen látszik, a két világszínvonalú teleszkóp képes volt lefotózni a Titán tengereit, valamint a felhőit is. Mint arról az IFLScience is beszámolt, egyből lázba hozta a felfedezés a kutatókat, akik arra voltak kíváncsiak, hogy nyomon tudják-e követni ezeknek a felhőknek a fejlődését.

Amikor egy-két nappal később a Keckkel ismét megnéztük a Titánt, aggódtunk, hogy a felhők eltűnnek, de nagy örömünkre ugyanazokon a helyeken maradtak, és úgy tűnt, mintha alakjuk megváltozott volna

– magyarázta Imke de Pater, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora az általuk kiadott közleményben.

Bár az űrből és a Földről készült képek nem tűnnek túlságosan különbözőnek, a James Webb űrteleszkóp ereje és előnye a műszercsomagjában rejlik, például a spektrométereiben, amelyek több részletet tudnak szolgáltatni a légkör összetételéről, valamint a felhők magasságáról.

A JWST spektrométereinek használatával, valamint a Keck optikai képminőségével együtt igazán teljes képet kapunk a Titánról

– tette hozzá de Pater, aki a megfigyelésen a csapat vezetőjével, Conor Nixonnal dolgozott együtt. Mint azt később hozzátették, a NASA 2027-ben új missziót küld Dragonfly néven a Titánra, mely egy többrotoros leszállóegység lesz, és felmérheti, hogy a hold a maga furcsa kémiájával lakható lehet-e valamilyen életforma számára.

(Borítókép: NASA / Getty Images)

Rovatok